OS-medaljörerna Anja Pärsson, Björn Ferry och Anna Haag på Arlanda.

Svensk OS-succé trots fallna favoriter

Trots sjukdomar, en mängd fjärdeplatser och trots att några av Sveriges hetaste medaljkandidater misslyckades, slutade det svenska OS-äventyret i Vancouver i succé.

Med elva medaljer överträffades det medaljmål som Sveriges Olympiska Kommitté hade satt upp inför spelen, och det blev också Sveriges näst bästa vinter-OS genom tiderna.

Fem gånger fick svenskar stiga högst upp på prispallen.

Charlotte Kalla i längdskidåkningens 10 kilometer fritt, Björn Ferry i skidskyttets jaktstart, Marcus Hellner i längdskidåkningens skiathlon 30 kilomter, herrstafettlaget i längdskidåkningen och så lag Anette Norberg i curlingen. Där har ni de svenska guldmedaljerna. 

Lite tillspetsat kanske man kan säga att Sverige nu efter mer än 80 års tävlande i vinterolympiader till sist är på väg att bli en riktig vintersportnation.

Inför de två senaste olympiska spelen låg det svenska medaljrekordet på tio medaljer, det uppnåddes i St Moritz 1948 och Squaw Valley 1960. Som mest hade Sverige tagit 4 guldmadaljer.

I Turin 2006 tog Sverige 14 medaljer och sju guld. I Vancouver nu blev det elva medaljer och fem guld - Sverige två bästa vinter-OS någonsin alltså.

2006 räckte det till en sjätte plats i medaljligan. Den här gången blev det en delad sjundeplats.

Att Sverige med sina 5 guld, 2 silver och 4 brons lyckades överträffa Sveriges Olympiska Kommittés målsättning på 10 medaljer, är en stor bedrift, särskilt med tanke på att de två idrottare som, enligt tipsen, skulle bärga flest svenska medaljer: de bägge kvinnliga skidskyttarna Helena Jonsson och Anna-Carin Olofsson-Zidek, misslyckades och blev helt utan medaljer.

Tyngst favorittippad var Helena Jonsson men hon var aldrig i närheten av prispallen.

- Det känns tomt, en besvikelse, tråkigt, just nu känner jag bara att jag vill hem och koppla bort allting, men sedan kommer jag verkligen att vara revanschsugen, sa skidskytten Helena Jonsson till Radiosporten.

En stor besvikelse var också ishockeylandslagens prestationer, speciellt stjärnspäckade Tre Kronor som åkte ur redan i kvartsfinalen mot Slovakien. Damkronorna tog sig i alla fall till en bronsmatch, där de förlorade knappt mot Finland (2-3).

Det är en påminnelse om att allt inte slutade i dur, ens i Vancouver, och i det sammanhanget kan ju också noteras att Sverige noterade sammanlagt åtta fjärdeplatser under spelen.

Men mycket var minnesvärt.

Inte minst visade Anja Pärson vilken stor idrottare hon är när hon dagen efter ett fruktansvärt fall i störtloppet, lyckades ta brons i den alpina superkombinationen. Därmed har hon tagit medalj i tre raka OS och sammanlagt sex OS-medaljer.

Men framför allt var det längdskidåkarna som övertygade.

Sju av elva medaljer hämtades hem i skidspåren, det bästa resultatet någonsin i ett OS, och för första gången lyckades både herrar och damer samtidigt. På herrsidan glänste Marcus Hellner (2 guld) och Johan Olsson (1 guld, 2 brons) och på damsidan Charlotte Kalla (1 guld, 1 silver) och Anna Haag (2 silver).

Det kunde ha blivit ännu mer om inte Anna Haag blivit sjuk halvvägs in i tävlingarna och Emil Jönsson också insjuknat strax före sprintstafetten, där han och Marcus Hellner tillhörde favoriterna.

När Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren ombads analysera vad längdskidframgångarna beror på pekade han på den goda sammanhållningen i skidslandslaget, där det länge förkommit splittringar och bråk. Och Mogren jämförde med hur det var på den tiden han dominerade landslaget tillsammans med andra stjärnor som Thomas Wassberg och Gunde Svan.

- Vi hade ungefär samma teamkänsla, vi hade väldigt roligt tillsammans och tivdes med att åka iväg på träningsläger och tävlingar, man stöttade varandra och hade fruktansvärt kul, och det kan man se med dagens landslag också, de verkar ha fruktansvärt roligt, trivs med varandra, det är det viktigaste för att lyckas, säger Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren.

Men ska man ta fram den svenska höjdpunkten i Vancouver-OS kanske det ändå blir damernas curlingguld natten till i lördags, där Sverige lyckades vända ett till synes omöjligt underläge i sista omgången, och sedan avgjorde i skiljeomgången. De sällar sig därmed till en liten skara svenska olympier som lyckats försvara ett OS-guld, och den svenske skippern Anette Norberg var överlycklig efteråt.

- Jag trodde inte det gick att överträffa en final i dramatik när man tänkte på hur det var i Turin. Och hade man gjort en film om en curlingmatch så kändes det som att det inte kunde bli mer spännande än i Turin, men nu blev det faktiskt ännu mera spännande tycker jag, säger Anette Norberg, efter OS-guldet i curling.

Reporter: Anders Ljungberg. Intervjuerna och referaten var hämtade från Radiosporten. Publicerat 1/3 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista