Gisela Lindstrand

Svenska företag lindrigt drabbade i Chile

Omkring 80 svenska företag har verksamhet i det jordbävningsdrabbade Chile. Flera av dem hävdar att de är beredda att hjälpa till, på det sätt som är möjligt. Men ännu är hjälparbetet inne i ett akut skede, och särskilt de företag med mycket verksamhet i Chile har fått ägna de senaste dagarna åt att försöka få tag i och ta hand om sina anställda. Än så länge är det positiva besked, säger Gisela Lindstrand, kommunikationsdirektör för Securitas med 3.500 anställda i Chile.

- Det är klart att det är en jättetragedi som har hänt i landet, men glädjande nog verkar det som att vi inte har några dödsfall bland våra medarbetare, säger Gisela Lindstrand till SR International.

Securitas har bland annat verksamhet i staden Concepcion, som drabbats hårt av jordbävningen, men även därifrån är beskedet att företagets kontor är intakt och att verksamheten fortgår någorlunda som vanligt. Ännu har dock inte Securitas fått kontakt med alla anställda.

Det har däremot Skanska med 500 anställda i Chile fått. Alla är välbehållna även om man konstaterat dödsfall i en del familjer. Det mesta av det ordinarie arbetet ligger nere än så länge. Arbetet är istället inriktat på att vårda de anställda och deras familjer, säger Peter Gimbe som är Skanskas presschef.

I Chile jobbar Skanska mest med infrastrukturprojekt, och så småningom hoppas Gimbe att hans företag ska kunna hjälpa till i återuppbyggnaden, och inte bara genom att sälja sina tjänster.

- Vi har ju varit med om andra katastrofer av olika slag, där vi har försökt hjälpa till. Exempelvis var vi tidigt ute och hjälpte till i uppröjningen efter elfte september-attacken i USA, vi har jobbat med översvämningar i Tjeckien, och vi var också med för ett antal år sedan när det var en stor jordbävning i Peru. Så det är vår förhoppning att vi ska kunna hjälpa till både ideellt så att säga, och sedan förstås också när den mer kommersiella uppbyggnaden kommer igång, säger Peter Gimbe.

Även på Securitas säger kommunikationschefen Gisela Lindstrand att man är beredd att hjälpa till på de sätt man kan.

- Vi körde en stor lastbil i natt från Santiago till Concepcion med mat och vatten, framför allt till våra medarbetare och deras familjer där, men också till andra som lider nöd. Och vår ledning har också begett sig dit för att kunna vara en del i hjälparbetet. Vi är ju vana vid att organisera säkerhetsfrågor och vi känenr att vi vill hjälpa till i området, säger Gisela Lindstrand.

Både byggföretaget Skanska och säkerhetsföretaget Securitas befinner sig i branscher där efterfrågan på deras tjänster kan tänkas öka framöver. Men när det gäller Skanska är det inte alls säkert att jordbävningen kommer att gynna företagets affärer i Chile på längre sikt, säger presschefen Peter Gimbe.

-Nej, jag skulle nog inte vilja säga det. Det här kommer sannolikt inte vara så bra för Chiles ekonomi. Så att se det här som en affärsmöjlighet, det vore både cyniskt och skulle jg tro direkt fel. Jag tror tyvärr helt klart att det bli mer negativt än positivt i längden, säger Skanskas presschef Peter Gimbe.

Reproter: Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 2/3 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista