Chilenska soldater bär vatten till överlevande efter jordskalvet.

Svenska experter till Chile

Idag (onsdag) reser två svenska experter till Chile för att bistå under katastrofarbetet efter jordskalvet. Det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som ansvarar för svensk katastrofhjälp, beslutat. Stina Sjölin är enhetschef på enheten för insatser på MSB.

-Vi kommer att skicka en ledare för ett bedömnings- och koordineringsteam som sätts ihop av EU för att åka till Chile. Och vi kommer också att skicka en medlem i ett team som ska stödja de här experterna med praktisk hjälp. Det är det som är beslutat i nuläget, säger Stina Sjölin.

De två svenska experterna ingår i ett EU-team på nio personer och de reser imorgon, onsdag, säger Stina Sjölin.

- Den ena av våra experter befinner sig på semester i Nya Zeeland och kommer att resa därifrån, så han kommer att vara framme inom ett par dygn.

Chile har begärt katastrofhjälp från omvärlden, i form av fältsjukhus och kommunikationsutrustning, provisoriska broar, generatorer och satellittelefoner, men att skicka direkt direkt katastrofhjälpmaterial i form av mat, kläder och mediciner, blir inte aktuellt från svenska myndigheter, säger Stina Sjölin.

-Det är väldigt många andra organisationer som är engagerade i att skicka stöd till Chile efter den här katastrofen, så det kan säkert vara aktuellt med de resurserna, fast från andra organisationer.

Kan det bli aktuellt med ytterligare hjälp och fler personer?

- Det kan det bli, om det visar sig att behoven är sådana att de resurser som vi har kan användas på ett bra sätt för att vi kan möta det, och att de chilenska myndigheterna uttrycker ett behov våra resurser så kan det absolut bli aktuellt.

Ett hundratal av de totalt 600 svenskar (medborgare eller med svensk anknytning) som finns i Chile saknas fortfarande. Det uppger UD:s presstjänst för SR International. Anders Jörle är Ud:s presschef:

- Just nu så arbetar ambassaden med en lista på ungefär 600 personer i Chile, men antalet minskar hela tiden på den där listan och vi har väl anledning att tro att mot slutet av dan ska antalet ha minskat kraftigt.

En svensk medborgare befaras ha omkommit och UD uppmanar nu alla svenskar i Chile att kontakta sina anhöriga i Sverige, så att de kan kontakta UD, säger Anders Jörle:

- Vi uppmanar alla att de ska höra av sig till sina anhöriga och de som hör av sig att deras anhöriga hör av sig till oss, så att vi kan avföra dem från den här listan. Vi arbetar med de kontaktuppgifter vi har tex i Chile genom att ringa runt och höra av oss.

UD avråder från "icke nödvändiga" resor till regioner som Chiles regering klassat som katastrofområden: Maule och Biobio.

Reporter: Jenny Hallberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista