Minnestund för Chile på Sergels torg i Stockholm

Minnestund för Chile i Stockholm

Donna Retamal och Stephanie Araya Díaz, två 18-åriga tjejer från Stockholm med rötter i Chile, ville visa sin solidaritet med folket i det jordbävningsdrabbade Chile. De uppmanade via Facebok alla som ville visa sitt stöd för Chile att komma till Sergels torg i centrala Stockholm i går kväll.

- Vi trodde aldrig att vår kallelse skulle ha ett sådant genomslag, säger Stephanie Araya Díaz till SR International.

 - Det började som skoj för att vi ville bli kända, och det blev på riktigt. Jag är jätteglad och tacksam att alla har kommit hit och stödjer vårt land som behöver som mest just nu. Vi ska försöka samla in pengar för att återuppbygga allt som är rasat och förstört - sa Stephany Araya Díaz.

Donna Retamal och Stephany Araya Díaz inbjöd också socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin att hålla tal, och Mona Sahlin uppmanade det svenska och chilenska folket att hålla ihop både i glädje och sorg, sa hon till de ungefär 1000 deltagare på Sergels torg:

 - Det som Sverige och Chile har det ska vi aldrig släppa, det ska bli styrka både i glädje och sorg, så Fuerza Chile Lindo! - sa den socialdemokratiska ledaren som också poängterade att Chile är inte en partiskiljande fråga mellan Allians regeringen och oppositionen.

Det Chilenska Riksförbundet tillsammans med sina systerorganisationer förbereder också en del kampanjer för att hjälpa jordbävningsoffren i landet. Även den katolska biståndorganisationen Caritas samlar medel i Sverige för att bistå folket i Chile.

Reporter: Alberico Lecchini

FAKTA:

Hittills har:

Officiellt stod dödstalet på tisdagen på 795, men siffran kommer att stiga, enligt chilenska myndigheterna.

Tsunamin orsakade förödelse längs 20 mil av Chiles Stillahavskust.

14 000 soldater har sänts till Concepción och andra utsatta områden.

Utegångsförbud råder på flera platser. 200 personer har gripits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".