Migrationsverket informerar redan i lägret

Migrationsverket har lanserat ett nytt program som ska underlätta flytten för kvotflyktingar på väg till Sverige. Inom kort ska Migrationsverket hämta en grupp på 300 somaliska kvotflyktingar från ett flyktingläger i Kenya och vid den resan kommer verket att informera om Sverige redan före avresan från Kenya.

Syftet är att flyktingarna på förhand ska få en bild av hur deras liv kan komma att se ut i det nya landet, berättar Johan Harald, handläggare på avdelningen för asylprövning vid Migrationsverket.

– Vi kallar det "Sverigeprogram" och det är ett nytt sätt att bedriva det. Vi försöker väcka tankeprocessen, att nu är tiden i lägret slut. Vad det är för likheter mellan mitt liv idag i flyktinglägret, det liv som jag hade i Somalia, och det liv som jag kommer att ha i Sverige? Hur skaffar jag mat, hur kommer mina barns situation att se ut, vad har jag för möjligheter att ha nån aktivitet, ett arbete att försörja mig på?

Utbildningen genomförs av en delegation som består av en ledare från Migrationsverket, kommunrepresentanter och en före detta kvotflykting. Den pågår under en vecka, och inleds några veckor efter det att urvalet av kvotflyktingar har skett.

Just nu vill FN:s flyktingkommissariat UNHCR prioriterar flyktingar från Somalia och Sudan och därför har Migrationsverket skyndat på processen för att så fort som möjligt ordna resan till Sverige för de nu aktuella 300 kvotflyktingarna.

Beslutet om vilka flyktingar som ska väljas ut fattas sannolikt på plats efter tre veckor, säger Johan Harald.

– Under de här tre veckorna intervjuar vi de personer som UNHCR har presenterat för oss. Vi kommer också i största möjliga utsträckning att fatta beslut kring de här personerna och vi vill tro att så gott som alla är aktuella för överföring till Sverige.

Fakta: Sverige tar emot 1900 kvotflyktingar varje år. Resten av EU-länderna tar knappt hälften av Sveriges årliga kvot. Det är något som UNHCR försöker ändra på, inte minst eftersom USA och Australien tar ett mycket större ansvar. Migrationsverket ska besöka flyktinglägret under två tillfällen och man räknar med att de somaliska flyktingarna kan resa till Sverige under månaderna maj och juni.

Reportrar: Kenadid Mohammed och Alberico Lecchini, SR International. Publicerat 5/3-10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista