Vårdpersonal utbildas i svenska

På Stockholms äldreboenden pågår ett projekt där personal med utländsk bakgrund undervisas i svenska på arbetsplatserna. Deltagarna ska få högre kompetens och bli bättre på att kommunicera med de boende, och även stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Ann-Marie Samuelsson som bor på Skolörtens vård och omsorgsboende i Hässelby berättar om missförstånden som kan uppstå när språket inte räcker till.

- Alldeles i början när jag ville borsta håret, då sa jag: Vill du ta fram hårborsten? Då såg de glada ut och gick ut och hämtade tandborsten. Och nej den var det ju inte, och då kom de ut med nagelborsten istället. Det är ju roligt i och för sig, men det tyckte väl inte hon när hon såg att det inte stämde. Då gjorde jag såhär liksom, säger Ann-Marie och pekar på huvudet, och då blev hon så himla glad när hon till slut kom med den där hårborsten.

Raman Majid är underskötare på Skolörten. Han fungerar också som ett så kallat språkombud och stöttar de kollegor som mest behöver hjälp med språket.

- Tanken är att hjälpa personalen som inte har svenska som modersmål att höja språknivån och förbättra svenskan på arbetsplatsen, det är tanken bakom projektet, Säger Raman Majid

Ellen Nugosse som är undersköterska på Skolörten deltar i utbildningen och är positiv eftersom det underlättar kan rapportera skriftligt och kommunicera med kollegor och boende.

- Jag tycker det är jättebra. Det är bra att kunna skriva och rapportera vidare till anhöriga eller till arbetskamrater och prata med de boende. Jag tycker det är jättebra med kursen.

Deltagarna i projektet som heter SpråkSam får undervisning i svenska men också i omvårdnad, något de tidigare kan ha gått miste om på grund av otillräckliga svenskakunskaper. Undervisningen anpassas efter behoven på varje arbetsplats och hela personalen engageras i projektet berättar Agneta Hollingworth, enhetschef på Skolörten.

- Det som är viktigt med det här projektet är att vi under en längre period kan få stöttning och hjälp, plus att lärarna kommer ut till vår arbetsplats och kan vara med och se hur vi jobbar och vad vi behöver hjälp och stöd med. Det är som att hela arbetsplatsen får ett nytänkande när det gäller språk, säger Agneta Hollingworth. 

Projektet har tilldelats 30 miljoner kronor av Europeiska socialfonden och är avsett för personer som riskerar att bli av med jobbet på grund av sin dåliga svenska. Tidigare har det inom äldreomsorgen inte varit något större fokus på medarbetarnas svenska, utan huvudsaken har varit att det praktiska arbetet fungerat. Men med utvecklingen inom vården krävs det bättre språkkunskaper, enligt Kerstin Sjösvärd som är projektledare för SpråkSam.

- Kraven har ökat på kunskaperna i jobbet. Man måste kunna dokumentera, skriva. Man måste kunna förstå instruktioner, man måste kunna prata i telefon när anhöriga ringer och frågar. Man måste kanske hålla ett möte med anhöriga. Det är helt andra krav än vad det var för en tio-femton år sedan.

Också enligt Kerstin Sjösvärd är det småincidenterna som bygger på missförstånd som är det största problemet när svenskan inte räcker till.

- Det uppstår missförstånd för att man inte vågar prata med varandra. Man vågar inte fråga om, eller man kanske frågar om en gång och får ett svar som man inte heller förstår och man behöver fråga en gång till men så gör man inte det för att det börjar bli pinsamt.

Men språkkunskaper är viktiga inte bara för att kontakt med anhöriga och dokumentation ska fungera, de är också en viktig förusättning för en bra relation mellan vårdare och omvårdad säger Ann-Marie Samuelsson.

- Jag tycker det är roligt när de stannar en liten stund och man får bli lite mer bekant med dem. Jag tror de behöver det också.

- Sker det oftare om personen kan språket bättre?

- Ja det gör det ja.

Reporter: Soheil Pouresmaili, SR International. Publicerat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".