Flyktingbarn ofta äldre

Ensamkommande barn är inte alltid barn. Många säger att de är yngre än de egentligen är för att lättare och snabbare få uppehållstillstånd och ett bättre omhändertagande. Det uppger personer som sökt och fått uppehållstillstånd, samt personal och enhetschefer för flera boenden för ensamkommande flyktingbarn.

- Jag måste vara uppriktig och säga att det är ett stort antal av de personer, klienter jag möter, som varit över 18, säger Sara Darabi, ungdomscoach på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Kan det vara så stora skillnader det rör sig om som 10 år?

- Ja.

Hur vanligt detta är går inte att säga, men i Norge visade tandtester förra året att nio av tio minderåriga i själva verket var över 18 och här i Sverige har Migrationsverket i efterhand skrivit upp åldern i 15 procent av fallen.

Minderåriga omfattas av FN:s barnkonvention och får inte skickas tillbaka till hemlandet utan att någon tar emot dem och de har också rätt till skola, boende och omvårdnad.

Det är Migrationsverkets handläggare som fastställer åldern, men de träffar bara barnen en kort stund och utgår ofta från den ålder som barnen själva uppger, säger Rickard Appelgren på Migrationsverket.

 - Det är en okulär kontroll, egentligen, vi träffar barnet under några timmar och i vanliga fall går vi ofta på den ålder som barnet uppger.

När vuxna placeras på boenden för barn kan det leda till problem både för de som verkligen är barn, som blir ännu mer utsatta och för de vuxna som hamnar i skolklasser med yngre och de kan också få problem senare i livet.

Organisationen Rädda Barnen är kritisk mot Migrationsverkets snabba och godtyckliga åldersbedömningar. Den som uppgett en lägre ålder kommer ju också att få arbeta längre och gå senare i pension. Asha från Somalia, som egentligen heter något annat, sade att hon var 19, när hon i själva verket var 30 år och för henne har det inneburit ett annat, livshotande problem. Hon har högt blodtryck, men felmedicineras på grund av den felaktiga åldern.

 - Läkaren byter medicin hela tiden, men den hjälper inte, men jag kan inte säga något till doktorn om att jag är äldre, jag måste vara tyst.

Allt fler ensamkommande barn kommer till Sverige varje år. Förra året var det 2 250 och enligt både personalen på boendena och Migrationsverket, så är barnen allt yngre, men en del av dem som uppger att de är tonåringar, är alltså äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista