EU vill öka skydd för våldsutsatta kvinnor

Ett gemensamt europeiskt besöksförbud för att skydda kvinnor som blivit utsatta för våld kan bli verklighet i den närmaste framtiden. Minst 100.000 europeiska kvinnor lever idag i skydd av ett besöksförbud. Enligt ett nytt EU-direktiv föreslås skyddet öka så att den utsatta kvinnan kan ta med sig besöksförbudet från ett EU-land till ett annat.

Den svenska europarlamentariker Anna Hedh (S), som är ledamot av utskottet för medborgerliga rättigheter, är en av de drivande politikerna bakom förslaget.

- Kommissionen har lagt fram ett förslag till besöksförbud - därför kallas det besöksförbudsdirektivet - där man ska försöka genomföra ett gemensamt besöksförbud i hela Europa, vilket betyder att om du är en svensk kvinna eller invandrarkvinna i Sverige, så har du en möjlighet att om du tar till dig Spanien eller till Grekland eller annat land så har du också rätt att föra besöksförbudet vidare till Spanien eller Grekland då, dit du flyttar, säger Anna Hedh.

Anna Hedh är glad över att det spanska ordförandeskapet har prioriteterat denna fråga, som EU-parlamentet och EU:s justitieministrar ska ta ställning till under våren.

Men samtidigt påpekar Anna Hedh att det kan ta en lång tid att komma överens. För trots att alla verkar vara ense om behovet av mer skydd för de utsatta kvinnorna, så har man olika syn på våld mot kvinnor.

- Jag tror att det kommer att ta väldigt lång tid innan man kommer att kunna hitta en bra lösning på det här och få det att fungera. När det gäller besöksförbud så är man som kvinna inte skyddad för att man har ett besöksförbud, och det ser väldigt olika ut hos medlemsländerna. Några har inte det här med besöksförbud och andra har det. Så det kommer ju att dröja ett tag innan man kan få en gemmensam besöksförbudslagstiftning på EU-nivå. Men det är bra att man pratar om det, säger Anna Hedh.

Sverige är ett av de länderna som har den mest omfattande lagstiftningen för att skydda kvinnor mot mäns våld. Men allting har sina brister, och till och med den mest gedigna lagen kan bli svår att tillämpa om samverkan mellan olika myndigheter och andra aktörer inte fungerar.

 - Ja, i första hand tror jag det är samverkansbrister där frivilliga organisationer kontra kanske polisen, socialtjänsten, skolan. Att här skulle man behöva öppna upp mycket mycket mer för att få en bättre effekt, säger Ann Isaksson, verksamhetschef för alla Kvinnors Hus.

Ann Isaksson menar att man särskilt bör uppmärksamma invandrakvinnors situation eftersom många av dem har en dubbelt utsatthetn.

- Ja, deras utsatthet är kanske inte att våldet är större eller mer ofta i en utländsk familj, men däremot har de inte det sociala nätverket runt sig och det gör ju att de får en dubbelt utsatthet och att de kanske inte heller har lärt sig från början såsom vi förhoppningsvis då i lite större utsträckning har lärt oss om det svenska systemet och det som finns och så, menar Ann Isaksson, verksamhetschef för Alla Kvinnors Hus.

Reporter: Alberico Lecchini, SR International. Publicerat 8/3 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".