Räddningstjänsten vill satsa på mångfald

Räddningstjänsten satsar på mångfald

Det finns fortfarande många yrken där väldigt få utrikes födda arbetar. Det visar den senaste statisken från SCB. Men i vissa yrken som brandkåren håller trenden på att vända efter en medveten satsning på mångfald och att man förändrat vissa krav. Det säger Hannele Holmsten, personalchef på Södertörns Brandsförvarsförbund.

- Ja, det har varit svaga siffror, men man ser ju en trendbrott verkligen här. Våra senaste rekrytering som vi gjorde här så vi tog in faktiskt 25 procent utav dem som vi anställde som har en annan etnisk bakgrund och även andra språkkunskaper. Det är egentligen att vi har riktat annonseringen mot just både mångfald både när det gäller etnisk bakgrund och språkkunskaper som vi väl behöver ute på våra områden och sedan även mot kvinnor, säger Hannele Holmsten säger att Brandförsvaret nu har sina rekryteringsannonser på olika språk och det har också givit resultat de senaste åren.

En lång utbildning är en av förklaringarna till det bristande intresse. Men Braem Sager som är socionom och samordnare på brandstationen i Rosengård i Malmö säger att dessa yrken måste synliggöras för människor med invandrarbakgrund. Hon tycker att många utrikesfödda har inte intresse för de här yrkena för att de inte känner till de här yrkena.

Denna satsningen har börjat pågå  på flera ställen liksom som på Södertörn eftersom man ansåg just det att  bland många utrikes födda saknades kunskaper om brandmannayrkes olika möjligheter. Dessutom har den gamla föreställningen om att man ska vara väldigt hårt tränad för att klara jobbet börjat blekna. Andra egenskaper har blivit lika viktiga, säger Holmsten.

- Vi har redan tittat på andra yrkesgrupper som t ex har sjukvårdsutbildning, eller har kanske andra erfarenheter inom andra yrken. Så vi har inte bara fokuserat på denna SMO-utbildning (Skydd Mot Olyckor) utan har man t ex sjukvårdsutbildning så kan vi anställa sådana personer också då, hävdar Holmsten.

I gymnasiet har man också startat en så kallad högskoleförberedande utbildning inriktad på räddningstjänsten. Idag finns 10 gymnasieskolor i hela landet med en sådan utbildning. Tullinge Gymnasium i Botkyrka kommun startade en sådan kurs redan 2002 och lyckades öka mångfalden bland eleverna, både vad gäller kön och etnisk bakgrund. Det säger rektorn Elisabeth Beckman på Tullinge Gymnasium:

- Vi tyckte att det verkade en bra idé och frågade räddningstjänsten i Botkyrka kommun om de var intresserade. Och de var mycket entusiastiska just just därför att de kände det behovet att breda rekryteringen till räddningstjänsten, särskilt i ett område som Botkyrka kommun med en stor invandrartäthet. Så räddningstjänsten kan avspegla befolknings struktur. De tyskte att det var en väldigt bra idé.

Reporter Alberico Lecchini, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista