Allt fler elever anmäler.

Allt fler anmälningar till Skolinspektionen

Anmälningar om missförhållanden i skolan ökade markant under förra året. Antalet anmälningar till Skolinspektionen ökade med 20 procent. De flesta fallen handlar om att skolorna inte gör något när elever blivit kränkta. Barn- och elevombudet Lars Arrhenius säger att ökningen delvis beror på att Skolinspektionen fått ökade resurser och kan göra mer när anmälningar kommer in.

- Jag tror det påverkar på det sätt att människor ser att det händer någonting, jag kan också kräva skadestånd för den elev som blivit utsatt för kränkningar. Jag tror att många elever ser att det verkligen kan hända något när man blivit utsatt.

Ökningen beror också på att det har blivit lättare att göra anmälningar genom den webbanmälan som finns på Barn- och elevombudets hemsida säger Lars Arrhenius.

- Under 2009 har vi underlättat helt enkelt att göra anmälningar genom möjligheten att göra en webbanmälan. Det tror jag för många känns enklare än att sätta sig och skriva ett långt mail. Man kan fylla i en anmälan, trycka på en knapp och skicka iväg den.

Den största delen av anmälningarna till skolinspektionen gäller att skolorna inte tar sitt ansvar när elever blir kränkta. Och bland ungdomar på stan bekräftas bilden av att de ansvariga på skolorna inte bryr sig eller orkar göra något när elever berättar om missförhållanden.

- Jag tror inte de vågar, jag tror inte de har lust. De skulle väl skicka en till kuratorn eller nånting, det är typ det de skulle göra, säger Jacqueline som går på gymnasiet.

- Lärarna gör inte så mycket åt det. De försöker väl hjälpa eleven, men de tar inte tag i problemet direkt, de ger väl en tillsägelse men det är väl allt, säger gymnasieeleven Johnny

- Min skola är ganska fattig, vi har dålig rektor och allt, så de tänker inte på ungdomarna så mycket. Jag tycker de borde bli bättre på att få mobbningen att sluta för att det är inte bra att folk går omkring och mår dåligt för att folk retas, säger Natalie som går på högstadiet

Lars Arrhenius tycker att elever som känner sig kränkta ska berätta det för någon vuxen på skolan, och om det inte sker någon förbättring så är det viktigt att det anmäls till skolinspektionen som har som uppdrag att kontrollera skolorna tvinga fram åtgärder när det verksamheten har brister.

- Det kan finnas någon vuxen i skolan som man känner ett förtroende för och det räcker faktiskt att man för fram det till någon, vem som helst som arbetar på skolan. Då innebär det att skolan måste göra nånting. Då ska man utreda och få stopp på det hela. Gör skolan inte det så tycker jag att man ska anmäla till Barn- och elevombudet och Skolinspektionen. För det är precis det vi tittar på, om man tagit tag i den här situationen, för det är man skyldig till.

En av ungdomarna tycker trots allt att arbetet mot kränkningar och mobbning blir bättre och bättre, eftersom ambitionen att motverka den faktiskt finns idag.

- Det förbättras ju hela tiden, om man går tillbaka 30 år så har det ju förbättrats. Nu i dagens läge så gör man ju nånting åt det. Men det förekommer ju fortfarande, säger Johnny

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista