Europarådets kommissarie för MR Thomas Hammarberg kritiserar migrationsministern.

Reaktioner mot Billström från Europarådet

Efter migrationsminister Tobias Billströms uttalanden om asylpolitiken i P1-programmet konflikt i lördags, har Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, reagerat kraftigt.

Sverige behöver inte följa Dublinförordningen och skicka tillbaka minderåriga asylsökande till inhumana förhållanden på Malta och Sverige bör följa FN:s flyktingorgan UNHCR:s rekommendationer för hanteringen av asylärenden, menar han.

- Ja, det är tyvärr en tendens idag, att flera länder i Europa inte tar UNHCR:s rekommendationer på allvar.

Det var efter migrationsminister Tobias Billströms uttalanden i P1-programmet Konflikt, som Thomas Hammarberg reagerade, på att Sverige låter asylsökande fastna i orimliga situationer mellan olika myndigheters beslut och på att Sverige, enligt den så kallade Dublinförordningen, skickar tillbaka ensamkommande flyktingbarn till det första land de sökt asyl i, trots att vissa länder bryter mot Fn:s barnkonvention och inte tillgodoser mänskliga rättigheter. Så här sade migrationsminister Tobias Billström.

- Man ska vara medveten om att bara för att UNHCR uttalar sig om läget så säger inte det att varje enskild individ, när man ska pröva, uppfyller de kriterier som ställs i svensk och europeisk lagstiftning.

Men Thomas Hammarberg menar att Sverige ska följa unhcr:s rekommendationer.

- Det här är direkt missvisande, för att UNHCR som är ett expertorgan i flyktingfrågor med expertpersonal i de olika områdena, ger rekommendationer både om allmänna förhållanden, men också konkreta rekommendationer när det gäller vissa områden och de har gett råd till alla regeringar i Europa att t ex inte skicka tillbaka folk till centrala Irak runt Bagdad för att läget är för svårt och detsamma gäller romerna i Kosovo som har ett så pass utsatt läge, att ingen rom bör skickas tillbaka och de här råden, om de tas på allvar, de gäller naturligtvis också de enskilda fall som de svenska myndigheterna ska pröva, så därför är det här talet om att de svenska myndigheterna håller på med något helt annat, direkt missvisande.

I programmet fick vi höra om Mazen, som flydde till Sverige från Irak för tre år sedan, men fick avslag på sin asylansökan. Hans fru flydde till Libanon och när hon där fick där flyktingstatus av FN:s flyktingorgan, hamnade de i ett moment 22. Mazens fru får inte komma till Sverige förrän Mazen fått asyl, men han måste återvända till Irak, där han fruktar för sitt liv, för att göra en ny ansökan.

- Ibland får lagstiftningen konsekvenser som kan uppfattas som abstrakta eller märkliga, men det är ett sätt att se till att man nyttjar systemen på rätt sätt, sade Tobias Billström i Konflikt.

Men det går att lösa inom regelverket, menar Thomas Hammarberg.

- Det är helt klart att det går att lösa på ett smidigt sätt, eftersom det inte är fråga om att igen pröva hans asylsökan. Mannen har rätt, enligt regler om familjeåterförening att återförenas med sin hustru, så det är viktigt att hålla isär reglerna och inte krångla till det som jag tycker att minister gör.

Det går att alltså att låta familjer som Mazens återförenas i Sverige, menar Thomas Hammarberg och det går också att göra undantag från Dublinreglen när det gäller länder som Malta, som inte tillgodoser minderåriga asylsökandes humanitära behov.

- Det går att göra undantag när man vet att Dublinregeln inte fungerar och att de som skickas tillbaka till första asylland inte får en ordentlig prövning.

På Malta placeras barn tillsammans med vuxna i stora kalla hangarer, där de inte får någon hjälp, stöd, sjukvård eller utbildning, men enligt migrationsminister Tobias Billström måste Sverige följa Dublinförordningen och skicka tillbaka flyktingar till första asylland och att situationen på Malta är Maltas, och ytterst EU-kommissionens, ansvar.

- Det ansvaret som Maltas regering har, det måste också alla vi som tror på att vi ska ha goda förhållanden i EU se till att utkräva och det ansvaret åvilar ytterst EU-kommissionen, för det är bara de som har makt och möjlighet att råda bot på de här förhållandena.

Men Thomas Hammarberg håller inte med.

- Så länge det inte fungerar i vissa länder så måste vi ta på oss att göra den prövningen själv.

Vi ska alltså inte skicka tillbaka flyktingar till Malta?

- De förhållanden som gäller för minderåriga på Malta är inte acceptabla och överensstämmer inte med de krav vi har enligt barnkonventionen, så där tycker jag att vi ska vara bestämda. Vi prövar själva asylansökningar för minderåriga istället för att skicka tillbaka dem till Malta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista