Länspolismästare Carin Götblad

Insatsgrupp ska förebygga brott

5000 pojkar och unga män i s.k. utsatta bostadsområden i storstadäderna riskerar att hamna i kriminella grupperingar. Samhället satsar stora polisiära resurser mot grov organiserad brottslighet.

- På samma sätt behöver vi starka och uthålliga satsningar på det förebyggande området, därför föreslår jag projekt "Pojke" hävdar länspolismästare Carin Götblad på en presskonferens idag.

- Sociala insatsgrupper föreslår vi alltså ska inrättas i varje kommun. Vi tänker oss att en kontaktperson från varje myndighet, skola, polis och socialtjänst, kriminalvården -om det är en unge eller en avhoppare- kan också vara med om det behövs. Annars är de tre nyckelaktörer polis, socialtjänsten och skolan som regelbundet ska sammanträda och tillsammans tar fram en individuell handlingsplan för de ungdomar som är i risksituationen.

Carin Götblad föreslår att regeringen satsar årligen 75 miljoner kronor som Ungdomsstyrelsen ska fördela till organisationer, myndigheter och näringslivet, säger länspolismästaren.

- Olika organisationer som har idéer om hur vi ska satsa på de mest utsatta pojkarna och unga männen och då framförallt på de här bostadsområdena där vi vet att vi har många tonårspojkar och unga killar som slås ut.

Enligt Götblad vet polisen mycket om bakgrunden och riskfaktorerna kring de ungdomar som utvecklar en kriminell livsstil.

Genom att starta projekt "Pojke" med syfte att motverka sociala problem, psykisk ohälsa och stereotypa könsroller hos unga män och pojkar som riskerar att dras in i kriminalitet har myndigheterna ett verktyg för att undvika nya kriminella i samhället.

Projekt "Pojke" föreslår konkreta åtgärder som yrkesträning och arbete men även fritidssysselsättning ska vara viktiga inslag.

- Våra förslag är en kombination av stödjande åtgärder tidigt, såväl i hemmet till föräldrar som till den unge vad gäller fritiden, men också kontrollerande sådana. Det kan vara att lämna urinprov om man visar sig ha missbruksproblem.

Polisen kan även räkna med ytterligare 27 nya poliskontor för att förstärka polisens förebyggande arbete, säger Götblad.

- Vi föreslår lokala poliskontor. En förstärkt polisiär närvaro i de bostadsområdena som behöver det efter en modell från Stockholm där vi har öppnat 27 lokala poliskontor. Det är 4 till 6 poliser som jobbar i yttre tjänst, samarbetar brett, bygger förtroende för poliser, får en bra överblick i området och ingriper mot brottslighet, naturligtvis.

Justitieminister Beatrice Ask anser att Götblads förslag kräver en del förändringar i lagstiftningen och den viktigaste är att myndigheterna kan utbyta information om olika individer så att samverkan mellan dessa olika instanser kan samordnas på ett bra sätt, något som inte är möjligt idag:

- Det hon föreslår är t ex att Socialtjänsten ska kunna bestämma mer om att en uppgift är så intressant eller viktig att man kan berätta för polisen eller en annan myndighet för att man faktiskt kunna agera och hjälpa den unge. Det mesta kan man göra idag, men det finns ibland regelrmässiga hinder och jag tycker att det ska bli väldigt intressant att höra vad myndigheterna tycker om detta för att i grunden vill ju alla den unges väl.

Reportrar: Alberico Lecchini och Jury Gourman

FAKTA:

Enligt Götblads bedömning det handlar om cirka 5000 ungdomar som utgör en tänkbar rekryteringsbas för kriminella grupperingar. Av dem finns i runda tal 1200 i Stor-Stockholm, 600 i Stor-Göteborg och 400 i Stor-Malmö. 75 procent av de dömda ungdomarna. återfaller i brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista