Björn Erikson presenterade en ny rapport om ensamkommande flyktingbarn på fredagen.

Kommuner kan tvingas ta emot flyktingbarn

Kommunerna får sin sista chans att frivilligt ta beslut om de ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Om inte fler erbjuder barnen platser, kan en tvångslag bli aktuell. Det säger nu regeringens koordinator för ensamkommande barn, Björn Eriksson och migrationsminister Tobias Billström.

- Jag utesluter inte att det kan bli aktuellt med tvångslagstiftning, men det får inte ses som den enda utvägen, eftersom vi har ett akut läge där det bara är fler platser som kan hjälpa oss och det kommer bara genom att man undertecknar avtal mellan stat och kommun, säger migrationsminister Tobias Billström.

Allt fler ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige. Bara i år väntas över 2500 barn, mot ca 400 barn för fem år sedan och det är orsaken till att dagens system för mottagandet inte fungerar, säger Björn Eriksson.

- Det är dimensionerat för en helt annan volym; 300-400 barn, nu kommer 2500 och det är stigande. Då måste något göras.

Idag väntar runt 800 barn i någon av ankomstkommunerna, där de ofta väntar i flera månader på att placeras i en kommun.

 - Det är alldeles för många som behövt vänta för länge just för att det funnits för få kommuner som tagit emot dem och innan man flyttats från någon av de fyra ankomstkommunerna; Sigtuna, Solna, Mölndal och Malmö så kan man inte inleda en prövning och det är ett problem, säger migrationsminister Tobias Billström.

När Migrationsverket slog larm i höstas om en att situationen var akut, så fanns närmare 1300 platser för barnen i drygt 100 kommuner och det gjorde att barnen fastnade i de fyra ankomstkommunerna, som måste ta emot barnen i ett boende, men där deras ärenden inte kan behandlas. Sedan dess har ytterligare tre kommuner blivit ankomstkommuner -Gävle, Norrköping och Örebro och förhandlingar pågår i ett flertal kommuner om ytterligare runt 850 platser, men samtidigt anländer 60 nya barn i veckan (2500 per år).

 Räcker det? 850 nya platser nu.

- Nej, det gör det inte, därför att vi måste också inleda en översyn av systemet för att undanröja de flaskhalsar som kanske gör att vi kunde få ännu fler platser om kommunerna i större usträckning kände att de var beredda att teckna avtal, säger Tovias Billström till SR International.

Det har länge funnits och finns ett motstånd i kommunerna att ta emot ensamkommande barn.

- Svårigheten har nog varit för det första att man inte riktigt insett problemets storlek och för det andra tror jag nog att man ofta underskattar sig, man tror att det måste vara mer komplicerat än det nödvändigtvis måste vara och en och annan gång kan det smyga sig in tankegångar av typen; tycker folk om det här? Är det bra i en valrörelse? och då menar jag att det vore ett demokratiskt underskott om man hade en lokal politik på det här området som man inte går till val på och så har man en annan som man går till val på.

Det finns en rädsla i kommunerna för att barnen ska kosta pengar och innebära ett problem, men de skulle tjäna på att ändra attityd, menar Björn Eriksson.

- Det är ju en oerhörd tillgång att det kommer arbetsvilliga ungdomar till landet och det sitter lite i skallen.

Ludvika komun har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 16 ensamkommande barn och Diana Xhemshiti, som är chef för Notgårdshemmets boende där, ser det bara som en fördel för kommunen.

- Självklart ser jag det som en fördel eftersom, öppnar man boenden ger det mer skatteintäkter och fler jobb.

Reporter: Jenny Hallberg och Shuquri Sejdijaj

Publicerad: 2010-03-12

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".