De allsvenska tränarna inför Avspark 2010.

Allsvensk fotboll halkar efter

I år har det gått tio år sedan Sverige hade ett klubblag i fotbollens Champions League.

Samtidigt som till exempel norska Rosenborg kvalat in till den europeiska fotbollens finrum sex gånger under 2000-talet, så fortsätter svenska klubblag att misslyckats.

I helgen drar fotbollsallsvenskan igång igen, men det är en liga som alltmer halkar efter i konkurrensen, säger fotbollsagenten Patrick Mörk.

-Den har ju definitivt blivit en liga i bakvattnet i Europa. Och man märker ju det när klubbar kommer hit från de stora ligorna - Serie A i Italien, Premier League i England och La Liga i Spanien - så blir de förvånade över hur låg nivån är.

Fotbollvärlden är en helt annan idag än när IFK Göteborg vann Uefacupen två gånger på 1980-talet. De rika och stora har blivit rikare och större. Idag har Real Madrid - laget som tjänar mest pengar i världen - intäkter som är ungefär fyra gånger så höga som hos alla de 16 allsvenska lagen tillsammans: fyra miljarder kronor mot ungefär en miljard.

Men det är inte bara gentemot de stora ligorna som allsvenskan tappar mark.

I Europeiska Fotbollförbundet UEFAs klubblagsranking ligger Sverige idag på 24:e plats, tre placeringar bakom Cypern till exempel.

Även Norge och Danmark har sprungit förbi oss för länge sedan, både när det gäller internationella framgångar och förmågan att locka attraktiva spelare. En stor del av förklaringen är högre löner och betydligt bättre skattevillkor - särskilt i Danmark där många utländska spelare bara betalar en särskild artistskatt.

I Sverige saknas också en riktig storklubb, som man har i Norge med Rosenborg och Danmark med FC Köpenhamn. Det beror i sin tur bland annat på sättet som pengarna från tv-avtal och Svenska Spel fördelas. Visserligen finns en bonus som är kopplad till prestation och en bonus beroende på hur många matcher som visas på tv, men i en europeisk jämförelse är fördelningen av pengar mellan klubbarna mycket jämn. Det berättar Tommy Theorin, som är generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, elitklubbarnas intresseorganisation.

- Om vi inte är det land som ligger överst på listan så tillhör vi det skikt som fördelar pengarna jämnast, ja. Och det är klubbarna själva som bestämt sig för att så här vill vi ha det.

Fördelen är en oförutsägbar och jämn allsvenska, där inget lag är vinnare på förhand.

De elva SM-guld som delades ut mellan 1999 och 2009 gick till nio olika klubbar.

Nackdelen blir att svenska klubbar har svårt att hävda sig mot europeiskt motstånd.

Sverige skulle må bra av att en eller några klubbar växte sig större än de andra, tycker fotbollsagenten Patrick Mörk.

-Det är alltid bättre att ha någon eller några storklubbar som fungerar lite som lok för de andra, och som är köpstarka. Vi får väl hoppas på AIK. Det är den klubb som gör det mesta rätt just nu. De vinner i princip allt, och det är bara att hoppas för svensk fotboll och alla inblandade att det kan ha marginalerna med sig i Champions League-kval och så vidare.

Reporter: Anders Ljungberg

Publicerad: 2010-03-12

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".