Jan Björklund.

Integrationsfrågan i skymundan på Fp-möte

Skattelättnader för att locka forskare till Sverige, och en ny sorts miljöbilspremie. Det blev Folkpartiets nya utspel när partiet samlades till kommunalt riksmöte i Västerås, en sorts kick-off för partiets kommunpolitiker inför valet i höst.

Integrationspolitiken är ett av de politikområden som Folkpartiet profilerat sig starkast i under senare år, men nu var frågan nedtonad. Inte en enda gång under sitt stora inledningsanförande i lördags nämnde Jan Björklund ordet "integration". Men det betyder inte att frågan har glömts bort, säger Jan Björklund.

- Jobb och skolan är ju är integration. Det ingår i väldigt många punkter i mitt anförande. Bra skola i invandrartäta område är det absolut bästa insatsen som samhälle kan göra för att förbättra integrationen i framtiden. Och jag är ju rätt övertygad om att de utbildningpolitiska reformer som vi nu gör kommer att lyfta kvalitén och de som tjänar allra mest är de som har det svarast i skolan idag, t ex många invandrarbarn.

Han säger att han är nöjd med de integrationspolitiska förslag som regeringen har lagt fram under mandatperioden, och han lyfter fram två exempel.

- Vi förstärker kraftigt undervisning i Svenska för invandrare SFI, stramar upp det ordentligt eftersom den hade låg kvalitésverkan. Och det andra är att Nyamko Sabuni har lagt ett förslag att hela samhället ansvar för integration och introduktion har tidigare legat på kommunens socialtjänsten, nu lyfter vi till Arbetsförmedling. I stället för en social omhändertagande perspektiv om de personer som kommer hit så ska vi ha en arbetsförmedling , det är jobb som är det viktiga. Det är klart att det tar tid innan det ger effekt och så har vi lågkonjunktur just nu.

I sitt tal på riksmötet i Västerås lyfte Jan Björklund fram de frågor som FP ska driva i höstens val. Det handlar om hälften kvar när skatten betalas, jämställd arbetsmarknad men nej till kvotering, ny kärnkraft, obligatorisk a-kassa, sänkt skatt för pensionärer och en lagstadgad parboendegaranti.

Men framför allt handlar det om skolpolitiken, som Folkpartiet fortsätter att driva hårt.

Utbildningsminister Jan Björklund är ju den person som under de gångna fyra åren nästan själv har definierat skoldebatten i Sverige, och nu går Folkpartiet vidare med ett förslag om att förstatliga skolan, tjugo år efter att den kommunaliserades.

- Kommunaliseringen har lett till ett antal nackdelar. Dels så det blir det väldigt olycka standard i skolan mellan olycka kommuner och de skillnader verkligen ökat med kommunaliseringen. Jag tycker inte att det ska bero på vilken kommun du bor i vilken skolgång dina barn ska få. Sen tycker jag för det andra att kommunalisering har bidragit till att ytterligare sänka läraryrkets status och attraktionskraft. Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke och vi måste höja statusen på det yrke och inte sänka, säger Jan Björklund.

Folkpartiet har varit mycket kritiskt till de religiösa friskolorna, men som parti föreslår man inget generellt förbud, bara att kontrollerna ska öka och att det ska gå att stänga konfessionella skolor som bryter mot regelverket. All undervisning ska också vara fri från religiösa inslag.

Men det finns många i Folkpartiet som helt vill förbjuda religiösa friskolor. En av dem är Samad Tiemari, folkpartist från Linköping.

- Om jag får bestämma så skulle gärna stänga sådana skolor. Det ska bli lika för alla. Religion har ingen med utbildning att göra. Vill man vara religiös så får man gärna vara på sin fritid hemma. Men skola ska vara likadant för alla.

Två nya utspel gjordes också under riksmötet i Västerås. Dels handlar det om en ny miljöbilspremie på maximalt 25.000 kronor, samtidigt som dagens skatterabatt på etanol föreslås försvinna.

Dels handlar det om ytterligare skattelättnader för utländska forskare. Deras rätt till skattereduktion ska förlängas från dagens tre år till fem år, enligt förslaget. Vidare föreslår partiet bland annat att donationer till forskning ska göras avdragsgilla, det vill säga att donationerna ska kunna ges med obeskattade pengar. Jan Björklund beskrev sin vision av det framtida Forskarsverige så här:

- Ett legalt och modernt skatteparadis för forskning och kunskap, säger Folkpartiledaren Jan Björnklund.

Reportrar: Alberico Lecchini och Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 15/3 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".