Amun Abdullahi Mohamed

Yttrandefrihetspris till medarbetare vid SRI

Amun Abdullahi Mohamed, journalist på SR International, fick igår ta emot Publicistklubbens yttrande- och tryckfrihetspris till Anna Politkovskajas minne 2010.

Amun Abdullahi Mohamed har gjort flera avslöjanden som även sänts på svenska i Ekot. Men att avslöja hemligheter är inte alltid populärt, och därför har hon också utsatts för hård kritik från personer inom sin egen grupp, svensk-somalierna. Att hon jobbar vidare trots hot och till och med misshandel – det är imponerande, säger Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson.

– Hon ger inte upp, hon låter sig inte tystas, hon blir inte defaitistisk och deppad, utan hon jobbar ändå. Och det är där som jag personligen tycker att det är skojigast att hon får det här priset. Hon är värd det för sitt mod och sin journalistiska skicklighet. Men hon är också inspirerande - just därför att hon har en så stark idé bakom. Hon trycker så mycket på kommunikation. Den goda journalistiken, den är inte bara kritisk, nedvärderande och avslöjande. Den är faktiskt också kommunikativ – den bygger på ökad förståelse.

Amun Abdulahi Mohamed har bland annat berättat om flyktingar som bränner handflatorna för att utplåna sina fingeravtryck, och om svårigheterna för unga somaliska tjejer som blir med barn och måste göra abort. Hon fortsätter jobba, trots att hon dagligen uppmanas att sluta arbeta som journalist, trots att hon får höra att hon är en förrädare som avslöjar sitt folks hemligheter och drar skam över svensksomalierna.

– Först och främst tror jag att det jag gör, det är sant. Och jag tror att det behövs, det finns stora behov. Och en annan grej är att jag tänker: om jag inte gör det, vem gör det då? Sen finns också de som laddar upp mig, de som uppskattar - mina kompisar, några av mina kolleger. Människor som känner sig orättvist behandlade när jag tog upp dem, när jag intervjuade dem, ibland uppskattar de det också. Så det är därför jag orkar. Jag känner: okej, nu finns andra som inte tänker vad andra tänker.

Prispengarna, 10.000 kronor, tänker Amun Abdulahi Mohamed skänka till journalister i Somalia, för att de ska kunna köpa arbetsmaterial som penna, papper och kamera.

Reporter Cecilia Huldt, SR International. Publicerat 16/3-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista