Stockholm Pride 2005

Liten del av biståndet till HBT-frågor

Homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter är fortfarande en lågprioriterad fråga i världen, det är olagligt i 79 länder och i sju är samkönade relationer fortfarande belagda med dödsstraff.

En allt större del av den svenska biståndsbudgeten satsas på hbt-frågor, sedan man började jobba med frågan för fyra år sedan, säger Lisa Fredriksson, chef Sidas team för mänskliga rättigheter.

-Då var det få som jobbade med frågan och vi pratade inte om det som en fattigdomsfråga, för hbt-personer som ofta marginaliseras får inte möjlighet att delta i samhället på lika villkor och fattigdom handlar inte bara om avsaknad av pengar utan också av makt och säkerhet och möjligheter.

Sedan dess har Sidas budget för hbt-frågor stigit från drygt 3 miljoner till 24, som framförallt satsas i Europa och på utbildningar och kurser för organisationer som sida stöder.

-Än så länge har det varit framförallt i Europa, det var redan innan vi redan hade börjat jobba innan, där fanns förhållandevis starka hbt-organisationer som vi hade samarbete med, i östra Europa har det hänt ganska mycket i samband med Eu-närmandet, så det vi försöker göra nu är att dra lärdomar av det vi sett i Europa för hur vi ska jobba med andra länder.

Men trots att man satsar mer så är 24 miljoner inte ens en promille av hela den svenska biståndsbudgeten (på över 30 miljarder) och det räcker inte, säger Maria Sjödin, verksamhetschef på RFSL.

- Man satsar en försvinnande liten del på hbt-området, även om den delen har växt, så behöver man göra mycket mer.

Fortfarande kan man dömas till döden om man har en relation med någon av samma kön i sju länder; Mauretanien, saudiarabien, Jemen och Sudan och i delar av Nigeria och Somalia och i 79 länder är det olagligt, men nyligen har Kina lättat på sin lagstiftning och Indien är på väg, så vi gör framsteg, säger Renato Sabbadini, som är generalsekreterare för ILGA - international lesbian, gay, bisexual, trans and intersexual Association.

- Yes, we are indeed, particularily if you consider that India is a country of one billion and one or two hundred people.

I länder med en repressiv lagstiftning är det svårt att jobba med hbt-frågor, säger Renato Sabbadini.

- Lgbti-people (lesbian, gay, bisexual, trans and intersexual) can not be visible, because if they are visible they are either harassed, tortured or even killed, so it is difficult for them to organise and unfortunately for them who have the greatest organisational capacity tend to flee from the country and go abroad and certenly the fact that there is no posibility to work on the spot is making things very difficult.

Och där är kvinnor särskilt utsatta, säger Maria Sjödin.

- Lesbiska och bisexuella kvinnor är mycket mer osynliga än homosexuella män, mindre grad av organisering och synlighet i samhället och det är naturligtvis ett stort problem som gör att många upplever sig som mycket mer ensamma, och när det gäller utsattheten för våld så tycker jag att det mest skrämmande exemplet på det är de så kallade omvändelsevåldtäkterna, curative rapes; att kvinnor som är eller uppfattas som lesbiska blir våldtagna i någon slags förhoppning att de ska bli omvänds av det och bli straighta och det är något som specifikt drabbar kvinnor.

Därför är det svenska biståndet viktigt, men man måste satsa mer och inkludera hbt-perspektivet i kravet på mäsnkliga rättigheter för alla, menar Maria Sjödin från RFSL.

- Svenskt bistånd, som ju bland annat ska främja mänskliga rättigheter, att man i det inkluderar hbt-personers mänskliga rättigheter. Det handlar inte om att pusha någon särskild agenda, utan att hbt-personer ska kunna åtnjuta samma mänskliga rättigheter som alla individer ska ha enligt FN:s deklaration och Sverige behöver gå i bräschen och skulle kunna vara en spjutspets på det här området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista