Demostrationer mot SD pågår ständigt i samhället

Inte alla skolor välkomnar SD

62 gymnasieskolor av 100 är redo att släppa in Sverigedemokraterna inför valet senare i höst. Det visar en enkät som Lärarnas tidning har gjort bland skolrektorerna. Det är en markant ökning om man jämför med valkampanjen 2006. Men 18 rektorer har svarat Nej och de grundar sitt negativa svar på skollagen som kommer i konflikt med yttrandefrihetslagen. Peter Östlund, undervisningsråd på Skolverket anser att det inte finns någon grund för att neka Sverigedemokraterna (SD) att komma in i skolorna:

- Ja som vi ser det i dagsläget då finns det ingen grund för att säga nej när skolan tar ett initiativ och ska ha en politisk information på skolan))

Skolverket jobbar intensivt på att skapa nya anvisningar för att rektorerna ska agera i samklang när det gäller de politiska kampanjerna i skolorna under valrörelsen. Men det är så att yttrandefrihetslagen enligt regeringsordningen har en högre hierarki än skollagen, hävdar Peter Östlund.

Men Christel Berver, som är rektor i gymnasieskolan Aniara i Göteborg tycker att hon följer skollagens principer när hon stoppar SD från att föra in sitt budskap i skolan:

 - Ja, jag grundar det på skollagen och grunderna i skollagen när man säger att skolan ska fostra demokratiska människor, skolan ska jobba för en jämställdhetsplan, skolan ska jobba för en plan mot kränkande särbehandling och då tycker inte jag att det passar in att ta in den typen av partier, säger rektor Berver.

Samhällskunskapläraren Markus Gullvén anser att många elever i Aniaragymnasiet har rötter i andra kulturer, och för dem är det inte behagligt att släppa in partier som strävar efter ett så homogent samhälle som SD förespråkar, säger han:

 - Vi har så pass många elever också med invandrarbakgrund -och det är inte särskilt trevligt för dem höra att SD eftersträvar ett befolkningsmässigt homogent samhälle eller att det bästa vore att skicka tillbaka invandrarfamiljer till deras ursprungsländer som det sägs i deras numera uppstädade hemsida, men det står fortfarande sådana saker, säger läraren Markus Gullvén.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att det är mycket olyckligt att man med ett visst parti som grund stänger skolorna för alla politiska partier.

-Det är viktigt för det demokratiska samtalet att ge information och svara på frågor, att vara närvarande, säger han till TT.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill inte kommentera enkäten om hur Sverigedemokraterna kommer att tas emot i gymnasieskolorna. Men han konstaterar att en grundförutsättning är att alla partier ska behandlas lika, säger han till TT.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista