Läkarundersökning 1970. Tbc ökar igen i Sverige.

Tuberkulos ökar i Sverige

Medan tuberkulossmittan i många jämförbara länder har minskat de senaste åren, har det i Sverige de senaste åttan åren kunnat registreras en påtaglig ökning av smittan. Under 2009 diagnostiserats 643 fall.

De flesta nya fall av tuberkulos bland den svenska befolkningen finns bland personer över 65 år men även bland barn och yngre vuxna. I synnerhet handlar det om den utrikesfödda befolkningen.

-Ungefär fyra av fem nya fall som upptäcks i landet är inte födda här och de har antingen kommit till Sverige med en tuberkulossmitta eller är smittade i Sverige. Vi vet att båda alternativen förekommer. 57 procent är födda i Afrika, mest i Somalia och Eritrea, 22 procent är från Asien och 10 procent från andra länder i Europa, säger Sven Höfner, docent och avdelningschef i TBC frågor vid Smittskyddsinstitutet.

Huvudsymtom är långdragen hosta och sjukdomen upptäcks i regel när patienten vänder sig till hälsovården. Men det finns en påtaglig risk att att det finns ett mörkertal av smittan; de insjukna som inte är diagnostiserade och sprider tuberkulosen vidare. Kontroll av nykomna är därför en viktig åtgärd.

-Det finns ju ett regelverk kring hälsokontroll av nyanlända invandrare och sedan en hälsoundersökning där man hoppas hitta tuberkulosfallen. Det är naturligtvis bra att hitta de fall som finns så tidigt som möjligt så att man kan sätta in en behandling, dels för att bota patienterna och dels för att hindra smittspridningen inom landet, säger Sven Höfner, från Smittskyddsinstitutet.

Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen. Det är en luftburen bakteriesmitta som, enligt WHO, finns i sin latenta form hos en tredjedel av jordens befolkning, men det är enbart de aktiva fallen som sprider smittan.

Årligen insjuknar minst nio miljoner människor i världen i aktiv tuberkulos och cirka två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien. De svåraste fallen är de patienter som bär på den resistenta smittan. En färsk statistik från WHO visar att ökningen av den resistenta smittan fortfarande är störst i öst och bland länderna är det Moldavien som drabbats hårdast med 19,5 procent multiresistenta fall, därefter kommer det närliggande Estland med 15,4 procent. I Sverige är två procent av fallen multiresistenta bakterier.

-Vi hade under förra året 13 patienter som upptäcktes med det som vi kallar primärmultiresistent tuberkulos och det innebär att de har smittats med stammar som är resistenta mot de viktigaste tuberkulosläkemedlen.

Men även dessa patienter går att bota, säger Sven Höfner, från Smittskyddsinstituten.

-Ja, det går men det är väldigt långdragna behandlingar - det är en kombination av flera olika antibiotika och det kan vara behandlingstider på två år. Om bakteriestammarna utvecklar resistens mot de viktigaste läkemedlen, fortsätter patienterna att vara smittsamma och personer i deras omgivning kan insjukna med väldigt svåra former av tuberkulos, sådan spridning har man sett i fängelsemiljöer och på sjukhus också ute i samhället.

Ett av de senaste fallen av tuberkulos handlar om en tvåårig flicka som sannolikt har smittats på sin förskola i närheten av Sundsvall. Enligt de lokala medierna har en anställd visat sig bära på tbc-bakterier.

Småbarn går att skydda genom den så kallade BCG-vaccinationen som till och med mitten av-70 talet  gavs rutinmässigt i Sverige. Detta vaccin, som inte är lika effektivt bland vuxna, erbjuds numera i Sverige bara till riskgrupper. Det gäller i första hand invandrarfamiljer från länder med hög tuberkulosförekomst samt barn med planerad längre vistelse i ett sådant land. Dessutom erbjuds vaccinationer till vissa yrkesgrupper med ökad risk att utsättas för tuberkulossmitta, t.ex. inom hälso- och sjukvården.

Risken att utveckla tuberkulos är störst under de första två åren efter smitta men kvarstår under hela livet.

Reportrar: Max Lapitski och Olgica Lindquist

Publicerad: 2010-03-19

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista