Snart är det dags igen.

Dags att deklarera!

Allt fler deklarerar elektroniskt. I år kommer 60 procent av svenskarna att deklarera elektroniskt, tror Skatteverket. Målet är att 80 procent ska göra det om några år.

Statistiken visar att det är vanligare att e-deklarera i invandrartäta områden än i områden med få invandrare, säger Kay Kojer som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Ett exempel är Danderyd och Rinkeby. Vi kan konstatera att Rinkebyborna är betydligt bättre på att deklarera elektroniskt än Danderydborna även när man tänker på den förenklade deklarationen där man bara godkänner sin deklaration.

Blanketterna till 7,4 miljoner inkomstdeklarationer är på väg ut i brevlådorna och senast den 3 maj ska Skatteverket ha fått dem tillbaka med eventuella kompletteringar, samt med godkännande och underskrift.

För att deklarera på Internet måste man ha en e-legitimation som bankerna hjälper till med. Deklarationerna kan också godkännas med ett SMS eller med en knapptelefon. Redan första deklarationsdagen i tisdags hade över 10.000 personer lämnat deklarationen elektroniskt. Deklarerar man elektroniskt kan man redan före midsommar få tillbaks sin eventuella skatteåterbäring.

Skatteverket kommer också att ha särskild information på fyra olika invandrarspråk – en informationsfilm om hur man deklarerar både elektroniskt och på papper. En länk till filmerna kommer att finnas på Skatteverkets hemsida om några veckor. Där kommer det också att finnas information på lättläst svenska.

När det gäller de så kallade husavdraget, rut- och rotavdragen för bland annat städning och byggnadsarbeten i den egna bostaden, så kan de vålla lite besvär tror Skatteverket. Över en halv miljon svenskar har utnyttjat dessa avdrag i fjol och hittills uppgår skatteavdraget till 6,5 miljarder kronor men det kan bli ännu högre när 2009 ska summeras.

Reglerna för hur avdragen ska hanteras ändrades under fjolåret och nu tillämpas den så kallade fakturamodellen, det vill säga den som köper hustjänster betalar bara halva arbetskostnaden. Den som utfört tjänsten begär sedan hos Skatteverket att få ut den andra hälften.

Men under 2009 fanns också systemet kvar där köparen själv skulle ansöka om avdraget hos Skatteverket. Så det gäller att ha ordning på de egna papperen. För en del kan husavdragen också bli en negativ överraskning om man fått avdrag som är större än den totalskatt man betalat under året. Det säger Pia Blank Thörnros på Skatteverket.

-- Vi har varit lite oroliga för det, att folk inte har koll på sin slutskatt. Ofta tänker man att jag har så hög skatt och betalar så det räcker. För att få det maximala husavdraget på 50.000 kronor måste man ha en lön på minst 25.000 kronor i månaden och inte stora kapitalavdrag.

Vilka deklarerar elektroniskt i högre grad och vilka gör det inte?

– Man kan säga förenklat att 30-talister och 40-talister och hälften av 50-talisterna inte är de bästa på att deklarare elektroniskt, säger Kay Kojer på Skatteverket. Sen går det i stigande skala. Man kan säga att 70-talisterna och 80-talisterna är väldigt duktiga på att deklarera elektroniskt. Där kommer man upp i över 80 procent i vissa åldersgrupper.

De generationer som är uppväxta med datorer och med IT-samhället har inga större problem med andra ord.

Varje år satsar Skatteverket på att extra noga kontrollera vissa uppgifter. I år handlar det om reseavdrag och försäljningar av bostäder och aktier. Gränsen för att göra reseavdrag är i år höjd från 8.000 till 9.000 kronor. Hyr man ut en privatbostad eller delar av den är det skattefria inkomstbeloppet höjt från 4.000 till 12.000 kronor. En tanke här är att det ska locka flera att hyra ut bostäder till bland andra studenter.

Reporter: Göran Löwing. Publicerat 25/3 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista