Björn Söder, Sverigedemokraterna.

Invandringskritiken dominerar helt i SD-bloggar

Fler profilfrågor. Ett bredare och mer fördjupat politiskt program.

Det har varit Sverigedemokraternas strävan ända sedan partiet målmedvetet började sikta mot riksdagen.

Men en genomgång som SR International gjort av Sverigedemokratiska bloggar på nätet ger bilden av ett parti där motståndet mot invandringen och det påstådda hotet från islam och muslimer är de helt dominerande frågorna. Sex av tio politiska blogginlägg handlar om det. Nu i helgen håller partiet valkonferens.

"Stoppa de ensamkommande (flyktingbarnen) vid gränsen och skicka tillbaka dem till det land de kom ifrån alternativt ursprungslandet". "Den muslimska kulturen gör integration nära nog omöjlig". "Islamiseringen är dagens viktigaste politiska fråga. Antingen går vi under med en suck eller så gör vi motstånd." (Citat från bloggarna)

Gång på gång under Sverigedemokraternas sammankomster de senaste åren har partiledningen ordinerat en breddning av partiets politik, bort från statusen som enfrågeparti, mot en politisk agenda som innehåller annat än kritiken mot det mångkulturella samhället.

Så här sa partiledaren Jimmie Åkesson på partiets landsdagar i Ljungbyhed i Skåne i oktober förra året.

- Jag har väl ända sedan den här mandatperioden började tjatat om hur viktigt det är att vi fördjupar och att vi breddar partiets politik, om vi ska visa oss mogna att vara med och ta ansvar för det här landet och för landets framtid.

Han gav exempel.

- En av de absolut viktigaste frågorna, kanske den viktigaste frågan i nästa val, det är arbetsmarknadspolitiken.

Men arbetsmarknadspolitiken - precis som många andra politikområden - lyser helt med sin frånvaro när vi gått igenom det senaste halvårets inlägg i sju aktiva bloggar som det länkas till på partiorganet SD-Kurirens hemsida.

De är författade av partisekreteraren Björn Söder, pressekreteraren Mattias Karlsson, SD-Kurirens chefredaktör Tommy Hansson och fyra andra inflytelserika Sverigedemokrater.

Vi har läst sammanlagt 102 inlägg, från oktober till i början av mars, och av dem har vi räknat bort 45, som är ren partiinformation, missnöje över att partiet inte får utrymme i media, ett par historiska krönikor och hyllningar till monarkin.

Av de 57 politiska inlägg som återstår, så handlar 35, alltså ungefär 60 procent, om invandringens och mångkulturens negativa konsekvenser, och framförallt det påstådda hotet från islam.

Invandringspolitiken är ett av tre politikområden som Sverigedemokaternas partistyrelse vill prioritera i valrörelsen. De övriga är äldrepolitiken och kriminalpolitiken. Men medan 35 inlägg alltså berör invandringspolitiken, så är det bara två som tar upp de äldres situation - och då handlar det om sänkt skatt för pensionärer. Och två propagerar för strängare straff.

Men det är ingenting konstigt med det här, tycker Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

- Invandringspolitiken är något som de andra partierna mer eller mindre har sopat under mattan och inte tillåtit debatteras i det offentliga rummet. Därmed finns ett behov av att debattera och diskutera invandringspolitiken och där tycker jag att vi Sverigedemokrater fyller en viktig funktion.

Tycker du inte att det ger intryck av ett typiskt enfrågeparti när det blir en sådan koncentration till ett enda ämne?

- Nej, då skulle man kunna anklaga Moderaterna för att vara ett enfrågeparti som haft skattefrågan som profilfråga under lång tid. Det är givetvis så att vissa partier profilerar sig i vissa frågor.

I övrigt är det kritiken mot EU och bevarandet av svenskheten och den svenska suveräniteten som dominerar. Åtta inlägg handlar om det.

Fem riktar udden mot det som Tommy Hansson kallar "råfeministerna, mångkulturalisterna och homosexlobbyn" och är bland annat kritiska till den könsneutrala äktenskapslagen.

Men allt överskuggas av invandringspolitiken. Och den frågan han en särställning i partiet, säger Björn Söder, eftersom den, enligt Sverigedemokraterna, spelar roll för alla andra politikområden.

- Den misskötta invandringspolitiken genomsyrar hela samhället och får konsekvenser för hela samhället, och det ser vi ju att pengarna inte räcker till för att till exempel förbättra villkoren för våra pensionärer.

Men allt det här skulle ändras om Sverigedemokraterna kom till makten. Pengarna skulle omfördelas, säger Björn Söder.

- Det gäller i första hand ta hand om vårt eget folk och se till att de har det bra, innan vi kan öppna famnen och se till att också andra får det bra, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

Reportrar: Anders Ljungberg och Jenny Hallberg, SR International. Publicerat 25/3 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".