Hylte är bäst på integration.

Hylte bäst på integration

Hylte – en liten Hallandskommun med 10.000 invånare – är bäst i Sverige på integration. Det är tidningen Fokus som listat landets kommuner efter flyktingmottagande och i hur hög grad kommunens invandrare är friska och sysselsatta. Lennart Ohlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Hylte, är inte helt överraskad över utnämningen.

– Just i år är vi bäst, men vi har varit med i toppen bland de tio ett antal år, så det är inte en tillfällighet och det är för att vi konsekvent har arbetat enligt arbetslinjen. Och så har vi många duktiga småföretag i kommunen som har ställt upp och hjälper till, och det är viktigt.

Det är vanligtvis Smålandskommunerna med Gnosjö i spetsen som brukar ligga i topp. Hylte ligger visseligen i Halland, men tillhör också den småländska entreprenörsregionen med många små tillverkningsföretag som skriker efter arbetskraft, säger Lennart Ohlsson.

– Det har varit ett sug efter arbetskraft och våra företag har varit duktiga att ta in och integrera de nyanlända i produktionen.

När man kommer som nyanländ invandrare till Hylte, hur blir man omhändertagen då?

– Det handlar först och främst om att få igång utbildning, SFI, så fort som möjligt. Under de senaste åren har vi gjort så att en del av SFI-utbildningen sker ute på företagen, integrerat.

Att lära sig svenska på jobbet, ute på företagen, är en viktig del av receptet menar Lennart Ohlsson.

– I samarbete med våra företag ställer de upp och ordnar så att de nyanlända kan få meningsfulla arbetsuppgifter och det gör också att deras svenskträning blir effektivare och bättre.

Reporter Jenny Hallberg. Publicerat 29/3-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".