Jimmie Åkesson

Minskad invandring ska betala dyra SD-löften

En kraftigt skärpt invandringspolitik och en skrotning av den svenska integrationspolitiken. Hårdare tag mot brottslingar. Och kraftigt förbättrade villkor för Sveriges äldre. Med de tre huvudbudskapen kommer Sverigedemokraterna att gå in i valrörelsen.

Det beslutades på partiets valkonferens i Solna i helgen, där en rad kostsamma löften ställdes ut till väljarna: sänkt pensionärsskatt, satsningar på vård och skola, höjd a-kassa och höjd föräldraförsäkring. Men på frågan hur alla dyra reformer ska betalas har partiledaren Jimmie Åkesson ännu inga tydliga svar.

- Vi har till exempel idag en invandrings- och integrationspolitik som kostar tiotals miljarder kronor netto varje år. Sedan ser vi också en sänkning av EU-avgiften, en liten sänkning av biståndet. Vi vill också se över kultursektorn.

Har du någon idé om hur mycket ni kan spara på invandringspolitiken?

- Jag har naturligtvis idéer om det. Jag säger tiotals miljarder, men de exakta beräkningarna väntar jag med tills vi har presenterat vår skuggbudet i början av maj.

Och det blir i så fall första gången Sverigedemokraterna tänker precisera exakt hur mycket det går att spara på invandringspolitiken.

Under valkonferensen på ett hotell i Solna på lördagen godkände de omkring 150 ombuden partiets riksdagslista - där bara tre av de 20 högst placerade personerna är kvinnor - samt alla föreslagna skrivningar på de 14 politikområden som kommer att ingå i partiets valmanifest.

I många fall kan innehållet beskrivas som klassiska konservativa ståndpunkter. Det handlar till exempel om ett starkare försvar, hårdare tag mot grova brottslingar och kritik mot vad partiet ser som en extrem svensk familje- och jämställdhetspolitik. Men också om ett starkt motstånd mot könsneutrala äktenskap, ett försvar för det svenska kulturarvet, ett utökat vårdnadsbidrag, en striktare abortlagstiftning och mer ordning och reda i skolan.

Samtidigt försvarar partiet den traditionella svenska välfärdsmodellen. Och trots att den enda utgift som SD preciserar är sänkt skatt för pensionärerna till en kostnad av 13 miljarder kronor, så ger partiet många andra kostsamma löften. Det handlar om välfärdsatsningar framför allt inom äldrevården, men också inom sjukvården och skolan, höjd a-kassa och höjd föräldraförsäkring.

Att det just är en förändrad invandringspolitik som ska skapa det mesta av det ekonomiska utrymmet för de här stora, kostsamma reformerna är ingen tillfällighet.

Invandringspolitiken är Sverigedemokraternas viktigaste poltiska fråga. Ödesfrågan säger partiledaren Jimmie Åkesson.

- Det är en ödesfråga. Den massinvandring som vi har sett till Sverige idag, kombinerat med den här integrationen, att invandrarna inte behöver anpassa sig till det svenska samhället. Det eroderar grunden för hela det svenska välfärdssamhället och våra möjligheter att upprätthålla välfärden och ha en solidarisk finansierad välfärd. Och vill man ha välfärd kan man inte samtidigt ha massinvandring. Man måste någonstans välja.

Å ena sidan välfärden. Å andra sidan det som Sverigedemokraterna kallar massinvandring. Det är Sverigedemokraternas ideologiska budskap i koncentrat. Att till exempel en stor del av den svenska välfärden bärs upp just av personer med invandrarbakgrund väljer partiet regelmässigt att bortse från.

Sverigedemokraterna vill minska invandringen till en tiondel av vad den är idag och vill helt skrota den svenska integrationspolitiken, och med den bland annat hemspråksundervisningen i skolan och bidragen till invandrarföreningar.

Invandrarna ska inte integreras, utan assimileras. Sverige ska inte anpassa sig till dem. De ska anpassa sig till det som SD menar är svenskt, och anamma den svenska kulturen, språket och värderingarna. Gör de det är de välkomna att bli medborgare efter tio år och bli en del av den svenska gemenskapen. Annars är de inte välkomna här, säger man.

Men vad det här innebär i praktiken får man olika besked om när man pratar med sverigedemokrater. Kan man till exempel, enligt Sverigedemokraternas synsätt, assimilera sig och fortfarande förbli en troende muslim?

- Det handlar nog mycket om graden av tro, säger Jimmie Åkesson.

Kan man be fem gånger om dagen?

- Det vet jag faktiskt inte. Mycket handlar om hur man själv uppfattar sig. Om man väljer att sätta sin muslimska identitet framför den svenska.

-Men man kan vara muslim och vara assimilerad svensk?

- Ja, det är jag alldeles övertygad om.

Men inte alla är lika övertygade. Ted Ekeroth är sverigedemokrat från Lund och är minst sagt tveksam till troende muslimers möjlighet att bli assimilerade.

- Jag menar, att om man anser att Muhammed är den främsta förebilden, det perfekta moraliska föredömet, som faktiskt föreskrivs i koranen, om man anser att han är det, då är det väldigt svårt att integrera sig i ett samhälle som Sverige, säger han.

Synen på islam som ett politiskt hot är central i sverigedemokratiskt tänkande. Det märker man inte minst när någon från talarstolan riktar kritk mot islam. Reaktionerna är lika upprymda varje gång.

Ted Ekeroth känner starkt stöd inom partiet för sin mycket islamkritiska linje. Själv tycker han att åtskillnaden som görs mellan vanliga troende muslimer och islamister är konstruerad.

- Jag tror inte att jag har träffat någon sverigedemokrat som inte har insett faran med islam. Och det inryms bland annat i det invandringspolitiska programmet, och det inryms också delvis i Jimmie Åkessons debattartikel förra året, där man verkligen tar upp och erkänner att islam - den politiska rörelsen islam - är ett separat problem på en annan nivå än många andra hot vi har idag, säger Ted Ekeroth, från Sverigedemokraterna i Lund.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 29/3 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".