Farliga kemiska ämnen omger oss

Kemiska gifter i varorna som vi dagligen konsumerar eller använder kan vara farligare för människan än klimatförändringarna.

Det påståendet görs i den senaste filmen av Stefan Jarl "Underkastelsen". Och jämförelsen är inte tagen ur luften.

Det säger Kemikalieinspektionen generaldirektör Ethel Forsberg till SR International.

- Det är två väldigt allvarliga hot. Jag kan mera om kemikaliehotet och det är ett problem som vi behöver ta på yttersta allvar. Det kan skada vårt fortlevnad på jordklotet faktiskt och där har vi likheter med klimathotet förstås, säger Forsberg.

Kunskapen om vilka effekter som de kemiska cocktails som omger oss får är fortfarande väldigt begränsade. Resurserna för att ta reda på det räcker helt enkelt inte till.

Men man vet att de kan orsaka cancer och andra typer av sjukdomar som till exempel kan påverka vår förmåga att få barn eller skada arvsanlaget, säger Ethel Forsberg:

- Och det här är effekter som det tar lång tid för att utvecklas och det är naturligtvis en del i det här problemet därför då se vi inte det så snabbt och när vi väl se det så har skadorna kommit väldigt långt, säger Ethel Forsberg.

En annan sak som fördröjer processen att förbjuda vissa ämnen är att det inte råder enighet bland forskare och industrin om hur pass farliga dessa kemikalier är för hälsan eller naturen. Det tog många år innan DDT eller asbest blev klassade som farliga. Det hela är en trög och långsamt process.

Nu har EU tagit itu med problemet och börja jobba systematiskt för en kemikalielagstiftning i Europa, som ska bli den modernaste i sitt slag säger Forsberg. Ansvaret ska läggas på industrin, och deras produkter ska förbjudas om de inte kan visa att de inte är farliga, säger Forsberg.

- Den lägger bevisbördan på industrin. Om inte industrin kan ta fram data om ämnen då ska inte ämnena finnas på marknaden. Den är väldigt tuff. Och för särskilt farliga ämnen ska tillstånd prövas. Detta är helt nytt och har inte tillämpats någon annanstans i världen tidigare, hävdar Forsberg.

Men trots att det är så många kemiska ämnen som finns i och runt oss - 100 000 påstås det i Stefan Jarls film - så tycker inte Ethel Forsberg att man ska känna vanmakt, och hon hoppas att filmen Underkastelsen ska bidra till att öka vår medventenhet och vårt engagemang, säger hon:

- Sen är det viktigt att man känner vanmakt inför det här. Det här har inte akuta effekter. Den här har långsiktiga effekte

r och som alltid när man har ett stort jobb framför sig så får man inte låta sig slå ner utan att sätta igång. Och som sagt politikerna har tagit en viktigt initiativ så nu är Eu-kommissionen igång och jobbar för att se över om man kan fånga in dem frågorna i den gällande lagstiftningen)) säger

Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg.

Reporter: Alberico Lecchini

2010-04-26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista