Livsuppehållande behandling får avbrytas

Patienter har rätt att bestämma om deras livsuppehållande behandling ska avbrytas. Det skriver Socialstyrelsen i ett förtydligande svar till en 32-årig dödssjuk kvinna, som legat i respirator nästan hela sitt liv och som nu vill att den ska kopplas ur.

Det ska klargöra den otydlighet som upplevts bland vårdgivare om vad som gäller för vård i livets slutskede.

Det är tack vare den 32- åriga kvinnans vädjan att själv besluta om sitt öde som samhällsdebatten om dödshjälp med alla dess polariserade argument väckts på nytt. Och socialstyrelsens förtydligande ger henne rätt att få respiratorn avstängd. Om patienten förstår informationen och konsekvenserna av beslutet, ska läkarna acceptera patientens beslut att avstå från livsuppehållande vård.

Fler brev har inkommit till Socialstyrelsen och frågan har diskuterats under många år och att beslutet kommer nu beror på att det ligger i tiden, menar Socialstyrelsen. Synen på frågan har mognat bland allmänheten. De som har drivit frågan i många år och krävt att patienten ska få rätt till självbestämmande -Läkaresällskapet och Statens medicinsk-etiska råd, kan idag känna sig nöjda.

- Ja vi tycker att det här i all väsentlig grad stämmer överens med Läkarsällskapets uppfattning och med våra riktlinjer från 2007, så vi är nöjda med det här beskedet, att man måste ha patienten med sig. Patienten har rätt att säga nej till vård som han inte vill ha och det är inte detsamma som dödshjälp, säger Ingemar Engström ordförande i Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik till SR International.

Han menar att det är ett steg i rätt riktining, men att många frågor återstår.

- Det finns många etiska och juridiska frågor kvar när det gäller vård i livets slutskede som inte det här beslutet löser. T ex handlar det om palliativ sedering, när man blir nedsövd under de sista dagarna i livet, och så gäller det riktigt små barn; vid vilken ålder ska man rädda dem till livet? Därför har vi från Läkaresällskapet önskat att regeringen skulle tillsätta en bred utredning kring livsfrågorna och då inte en utredning som låser in sig i ett slutet rum. Det ska föras ett öppet samtal med hela befolkningen om detta för det är frågor som berör alla människor väldigt djupt, säger Ingemar Engström som förespråkar en mer öppen debbat i frågan.

- Det sämsta vi kan göra det är att stoppa huvudet i sanden och säga att det här är så svårt så det kan vi inte prata om; även om man till ex. tycker att det inte ska finnas dödshjälp i Sverige och det tycker t ex socialministern, så återstår att definiera vad dödshjälp är och vad som inte är det. Och det måste vi prata om i ett öppet samtal utan tabun, säger Ingemar Engström. Han är mån om att betona att Socialstyrelsens beslut inte handlar om någon dödshjälp.

- Nej vi menar bestämt att beslutet idag handlar om att en patient har rätt att tacka nej till fortsatt vård och detta är inte dödshjälp. Dödshjälp är när man med en aktiv åtgärd av något slag, en injektion av något gift eller att skriva ut ett läkemedel som kan vara dödligt eller har ett direkt syfte att någons liv ska utsläckas. Det är något helt annat och detta är inte tillåtet i Sverige, säger Ingemar Engström ordförande i Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik för SR International.

Reporter: Olgica Lindquist

Publicerad: 2010-04-26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista