Miljöpartiet vill ha ny flyktingamnesti

Miljöpartiet vill ha en ny flyktingamnesti för papperslösa under kommande mandatperiod. Det står klart sedan partiets kongress i Uppsala i helgen gått emot partistyrelsen och skrivit in kravet i partiets valmanifest. Men språkröret Maria Wetterstrand tror att det blir svårt att driva frågan i regeringsställning, och Socialdemokraternas Mona Sahlin, som var gäst på kongressen, är direkt negativ.

- Jag är väldigt, väldigt tveksam för att uttrycka mig milt till en allmän amnesti, säger Mona Sahlin.

I partistyrelsens förslag till nytt valmanifest fanns flyktingamnestin inte med, vilket fick flera talare i det stora konsert och kongresscentret att reagera. En av dem var Sara Thiringer från Göteborg.

- Det är en viktig profilfråga för oss gröna att vi står långtifrån en främlingsfientlig politik. Och det poängterar också hur vi ser på människor, och hur vi ser på vår internationella värld idag, säger Sara Thiringer.

Förra gången Miljöpartiet var med och drev igenom en flyktingamnesti var 2005, och då motiverades beslutet med att den gamla asylprocessen hade varit rättsosäker. Idag finns migrationsdomtolar att överklaga till, men ändå finns det motiv till en ny flyktingamnesti, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

- Det finns fortfarande en hel del brister i asylprocessen i Sverige och hur det här fungerar med prövningar, så det finns en hel del saker som skulle behöva skärpas upp. Det hoppas vi i och för sig att vi ska kunna lyckas med, säger Maria Wetterstrand.

Beslutet att lyfta in en allmän amnesti för papperslösa i valmanifestet innebär att partiet ska driva frågan under kommande mandatperiod. Men språkröret Maria Wetterstrand konstaterar att det sannolikt blir mycket svårt att få igenom en ny amnesti, och det gör att skrivningen får ganska liten praktisk betydelse.

- Det blir tydligt för alla som läser vårt valmanifest att det här är Miljöpartiets uppfattning. Däremot tror jag att det är väldigt olyckligt om vi skulle ge sken av att vi tror att det här är någonting som vi ska kunna driva igenom, och därmed ge människor hopp om att de skulle få en amnesti. För det kan jag inte lova att vi lyckas med, säger Maria Wetterstrand.

Anledningen är Socialdemokraternas starka motstånd. Mona Sahlin menar att ytterligare en flyktingamnesti skulle skicka helt fel signaler.

- Därför då måste man fortsätta. Då finns ingen flykting- och asylpolitik.

Hur menar du då?

- Jo, om man ger de papperslösa idag amnesti, Om några år kommer vi fortfarande ha papperslösa, och då får man göra om det. Då har man inga prövningar av vilka som är flyktingar och inte, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 2010-05-17.