Svensk bank lämnar hemlighetsfullt sällskap

Handelsbanken lämnar i protest det "hemliga" europeiska banksällskapet IIEB, Institut International d'Etudes Bancaires, som nu under tre dagar ska mötas i Stockholm.

Anledningen är att Handelsbankens Vd Pär Boman anser att mötet inte lever upp till Handelsbankens krav på öppenhet och att mötet också är vidlyftigt vad gäller kostnaderna för bl a middagar. Bankerna SEB och Nordea tillhör också detta exklusiva banksällskap som funnits sedan 1951.

Under mötet i Stockholm ska man bland annat diskutera den pågående finansiella krisen.

IEEB:s generalsekreterare heter Eddy Wauters och på en dålig telefonledning från Bryssel slår han ifrån sig kritiken om att mötet skulle präglas av exklusivitet och höga kostnader.

- Exklusivt och dyrbart och med en agenda? Inte vad jag vet. Först av allt kan jag berätta att vi gör allt arbete själva. När vi diskuterar saker är det medlemmarna själva som gör det. För det andra det är inte ett avlönat arbete. Jag får inte betalt som generalsekreterare. Vi träffas på olika ställen i världen och organisationen kring det hela är inte mer än en familjesak, så att säga, säger Eddy Wauters.

Att Handelsbanken hoppar av mötet och organisationen förvånar de andra två svenska bankerna.

Under mötet kommer finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell att hålla var sitt anförande enligt ministrarnas pressekreterare. Det skriver tidningen Dagens industri.

Reporter Göran Löwing och George Wood, SR International. Publicerat: 2010-05-20.