Asylsökande får arbeta från dag ett

Asylsökande ska få rätt att arbeta från första dagen de kommer till Sverige, uppger idag migrationsminister Tobias Billström. Stark betoning på arbetslinje och bättre möjligheter till integration ska enligt honom prägla svensk asylpolitik och i kombination med kortare handläggningstider göra den mer human.

-Vi anser att det är väldigt viktigt att ytterligare förstärka arbetslinjen i migrationspolitiken, det innebär att eftersom migrationsverket idag har mycket kortare handläggningstider, så måste vi ändra reglerna, eftersom de möjligheter att arbeta som idag finns, de är utformade ifrån att asylsökande får vänta längre än fyra månader på besked och därför så tycker vi, att eftersom handläggningstiderna har blivit mycket kortare, så är det viktigt att planera det här.

I dag kan asylsökande ansöka om arbetstillstånd först om handläggningstiden för asylprövningen bedöms ta längre tid än fyra månader. Men regeländringen omfattar inte alla asylsökanden, de som har en ogrundad ansökan omfattas inte, säger migrationsministern.

-Det finns ett antal kategorier som undantas från det här; asylsökande som inte medverkar till att klarlägga sin identitet eller de som ska få sina asylansökningar prövat i något annat europeiskt land är några av dem som har ogrundade ansökningar, och det viktigt för att de som har ogrundade ansöknningar kan t ex vara människor som kommer från ett land som EU har viseringsförenklingsavtal eller viseringsliberaliseringsavtal med och de länderna kan rimligen inte göra anspråk på asylsökande till Sverige.

Ett snabbt inträde på arbetsmarknaden bidrar till att bryta utanförskapet. "Det är också på arbetsplatsen, i relationerna med arbetskamraterna och runt fikabordet som förutsättningarna är bäst att lära sig svenska", skriver Billström i dagens DN.

Vägen till integration stavas arbete betonar ministern - men i arbetssökandet räknar regeringen med asylsökarnas egen initiativförmåga.

-Bygger vi upp ett system där vi säger att människor ska få möjlighet att arbeta så utgår vi också ifrån att människor får möjlighet att utnyttja de nätverk och kontakter som man redan har i Sverige sedan tidigare och det kan vara allt från den egna familjen eller den egna släkten, det faktum att man får möjlighet till undantag från kravet att ha arbetstillstånd, alltså att man har möjlighet att arbeta från dag ett, innebär inte skyldligheten från det svenska samhället att skaffa fram ett arbete, utan det får man också själv hjälpa till med - säger Tobias Billström här på tåget till Hudiksvall.

Beslutet träder i kraft den 1 augusti.

Reporter: Olgica Lindquist

2010-06-09

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".