Ungefär en av sex unga står helt utan arbete.

Klyftorna bland unga ökar

Ungas ekonomiska situation har försämrats under lågkonjunkturen. Antalet unga är fler, de har svårare att få jobb, deras skulder har ökat och allt fler saknar försörjning eller har små inkomster, men det gäller inte alla. Klyftorna ökar mellan olika grupper unga, visar Ungdomsstyrelsens rapport Ung idag 2010. Tina Ekman är projektledare.

-Det är ju en allt större kategori unga som inte har några inkomster; antingen så studerar de eller så är de arbetssökande, så den kategorin har ju ökat just bland unga de senaste åren, säger Tina Ekman.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen ökade antalet arbetslösa 18-24-åringar med 56 procent, från 30 000 under 2008 till nästan 47 000 ungdomar under 2009. Hur hög arbetslösheten är beror på hur man räknar, men ungefär en av sex unga upp till 25 år saknar helt sysselsättning och försörjning, enligt arbetsförmedlingens siffror.

Skuldsättningen har ökat och fallen hos Kronofogden var drygt 20 procent fler 2009 än året innan, för unga mellan 18-25.

Den negativa trenden med en försämrad levnadsstandard för unga, som har varit tydlig i de två senaste rapporterna ser alltså ut att fortsätta och framförallt är det ensamstående unga med barn som fått det sämre. I den gruppen, 20-29-åringar med barn, har andelen med låg ekonomisk standard ökat från 19 procent 2001 till 76 procent 2009.

Det här ger konsekvenser också för ungas hälsa, säger Tina Ekman.

-Man har regelbundet varje vecka ont i huvudet, ont i ryggen, man har svårt att sova och liknande. Det ökar bland unga och det är den typen av besvär som är vanligare bland arbetslösa. Det handlar om den totala livssituationen och stressen.

Det finns stora skillnader mellan olika grupper unga. Fler kvinnor än män har jobb och svårast att etablera sig på arbetsmarknaden har unga med utländsk bakgrund, säger Tina Ekman.

-De har svårare att få en anställning än unga med svensk bakgrund, dels kan det handla om att i den gruppen är det fler unga som avslutar gymnasiet utan slutbetyg, en annan förklaring är att unga ofta får sitt första jobb genom kontakter, genom att ha ett nätverk, man kanske har föräldrar, bekanta till föräldrarna som är väletablerade på arbetsmarknaden och kan tipsa när det blir ett ledigt jobb som kan passa en ung person, men är det så att man är ny i landet, ens föräldrar kanske inta har fått sitt första jobb, de är oetablerade, så är det betydligt svårare för deras ungar att få det första jobbet.

Tina Ekman säger att det har blivit en ökad polarisering mellan olika grupper unga, med fler läser på universitet och högskola, samtidigt som fler saknar behörighet till gymnasiet och det ger konsekvenser för framtiden.

-Man brukar ju säga att det här är lite konjunkturberoende; ungas situation på arbetsmarknaden, så är det säkert också -när det är lågkonjunktur så är det ju unga framförallt som som har väldigt svårt att få en anställning, men om det nu är så att det samtidigt är problem på utbildningsområdet, i grundskolan och gymnasiet och om vi fortsätter att få en grupp unga som inte har klarat av gymnasiet, så fortsätter den här gruppen att finnas, alltså gruppen som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden även i framtiden, även om konjunkturen vänder.

Så vad ser ni som de politiska åtgärder som krävs för att vända den här trenden?

-Man får verkligen kraftsamla så att alla unga avslutar grundskola respektive gymnasiet med behörighet till nästa steg eller fullständiga slutbetyg, det är nummer ett, att utbildningssituationen funkar för alla unga och nummer två är att man måste fortsätta satsa på åtgärder som underlättar för unga att få det första jobbet, att etablera sig på arbetsmarknaden, det är nummer två och det är väldigt prioriterade områden, utifrån den kunskap vi har.

Reporter: Jenny Hallberg

Publicerad: 2010-06-15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".