Mattias Gardel vid ankomsten från Israel

"Blockaden mot Gaza måste hävas i sin helhet"

Israels regering beslutade idag att lätta på blockaden mot Gaza, uppger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Trycket på Israel har ökat väsentligt efter den våldsamma stormningen av Gazakonvojen för några veckor sen. Religionshistorikern vid Stockholms universitet och Ship to Gazas talesman Mattias Gardell som själv befann sig i konvojen och på en av båtarna som israeliska soldater stormade, reagerar på nyheten med försiktig optimism.

– Ännu vet vi inte vad Netanyahus utspel konkret kommer att innebära - vi har inte sett något skriftligt på vad han menar med lättnaden av blockaden - men vi välkomnar naturligtvis varje beslut som innebär att Gazas befolkning får större möjlighet att leva ett anständigt liv i frihet och vi förutsätter att den illegala blockaden kommer att upphöra i sin helhet i enlighet med det beslut som också fattats av FN, EU och det tyckande som till exempel Sveriges regering också har uttryckt - att blockaden måste hävas i sin helhet - ovillkorligen och permanent.

Beslutet att införa lättnader i blockaden var väntat. Blockaden har varit starkt kritiserad under flera år, men det var först i och med Ship to Gaza-aktionen som blockaden hamnade högt på den internationella dagordningen.

Och Ship to Gaza har spelat roll för dagens beslut, hävdar Mattias Gardell, talesman för Ship to Gaza, som är en partipolitiskt och religiöst oberoende förening:

– Det är alldeles uppenbart att Ship to Gaza och Frihetsflottan har bidragit till den här utvecklingen och i den mån också kommer att bidra till att folkrätten återupptas och blockaden hävs. Vi är naturligtvis mycket glada över att vi kunde göra en insats och det ska betonas här att Ship to Gaza inte har handlat ensamma utan att bakom oss finns tusentals aktiva vanliga människor från alla möjliga religioner och politiska åskådningar som har ställt sig bakom idén om mänskliga rättigheter - det representerar ju en folkrörelse i sin mest breda betydelse. Det intressanta är att människor som under tre år har reducerats till åskådare när Gaza har omvandlats till ett stort utomhusfängelse - genom att bestämma sig att vägra titta på och i stället handla - faktiskt har åstadkommit politisk förändring. Detta ger hopp om framtiden.

Israel lättar alltså på blockaden men landet kommer, och det har Netanyahu betonat, att upprätthålla nuvarande säkerhetsåtgärder för att hindra vapen och krigsmateriel från att nå Gaza.

Vad innebär då dagens beslut för Gaza-borna?

– Ja, ännu vet vi som sagt inte vad den här lättnaden kommer att innebära men vi vet att Gazas invånare ett och ett halvt år efter kriget fortfarande inte ges möjlighet att återuppbygga sitt krigshärjade samhälle.

Vi vet att vatten och avloppssystemet är helt sönderbombat och inte fungerar och vi vet att elförsörjningssystemet har slagits i spillror och vi hoppas att det här kommer att medföra att man återuppbygger detta så att infrastrukturen kan fungera igen.

Vi vet också att Israel konsekvent har hindrat människor i Gaza att få god mat - man har förbjudit Gazaborna att importera alla de kryddor som tillhör det arabiska köket och vi hoppas att nu också Gazaborna ska få äta god mat i sina hem som alla människor har rätt till, säger Mattias Gardell.

Israel väntas nu upprätta en lista över förbjudna varor. Hittills har det varit tvärtom: det har funnits en lista över tillåtna varor.

Till exempel har koriander, plastleksaker och skolböcker varit förbjudna, rapporterar Ekots korrespondent.

Den treåriga blockaden har lett till att ca 3 000 firmor har stängt och 44 procents arbetslöshet råder bland de 1,5 miljoner människor som bor i Gaza.

En följd av Ship to Gaza har varit att den humanitära katastrofen som råder i Gaza har blivit synlig för alla, och det har säkert påverkat dagens beslut, säger Mattias Gardell.

– Överallt i världen har det här diskuterats mycket livligt och det har återigen gett uppmärksamhet på en humanitär katastrofsituation som till skillnad från Haiti- där den har orsakats av en jordbävning - inte har några naturliga utan politiska orsaker och också bidragit till att människor på olika sätt har tagit tag i den här frågan som måste få en politisk lösning och det är mycket bra.

Många bedömare ser Israels beslut att lätta på blockaden av Gaza som en seger för både mänskliga rättigheter och Ship to Gaza-aktionen.

Även Hamas i Gaza kan se sig som segrare.

Men Hamas å sin sida förkastar Israels beslut och kräver att blockaden hävs i sin helhet. I ett uttalande kallas Israel för en "sionistisk fiende".

Är det inte lätt att förstå dem som förespråkar - med tanke på detta uttalande och mycket annat - att Israel borde ges rätt till en viss kontroll i området?

– Från ett israeliskt perspektiv så är det inte konstigt att förstå men om man vänder på saken - Israel klagar över att Hamas betraktar Israel som fiende - men Israel betraktar också Hamas som fiende- skulle det betyda att man skulle ha givit Hamas legitim rätt att kontrollera Israels gränser.? – säger religionshistorikern och Ship to Gazas talesman Mattias Gardell för SR International.

Reporter: Olgica Lindquist

2010-06-17

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".