Pirate Bay lever vidare - trots attacker

Fildelningssajten the Pirate Bay blev hackad förra veckan, och hackaren fick då tillgång till över fyra miljoner användarkonton. Men precis som med försöken från film- och musikbranschen att stänga ner sajten, så tror it-säkerhets-experten André Rickardsson inte att det här kommer påverka sajtens fortlevnad.

– Men det var ändå en väldigt allvarlig och lyckad attack.

Den information som hackarna kommit över inkluderar användarnamn, e-postadresser, krypterade lösenord och vilka filer som användarna har delat med sig via Pirate Bay.

En argentisk hackare har tagit på sig attacken, men uppger att han och hans två medhjälpare inte delat med sig av informationen de kommit åt till någon annan, men att de är medvetna om att informationen skulle kunna vara mycket användbar för antipiratorganisationer.

Trots att film- och skivindustrin har försökt få Pirate Bay att stänga ner under flera år har webbsidan lyckats överleva. Och inte heller en sån här hacker-attack har särskilt stor betydelse för sajtens fortlevnad, menar it-säkerhets-experten André Rickardsson, som tidigare arbetat bland annat på Säpo.

– Det har ingen betydelse alls egentligen tror jag. De har ju blivit hackade förut, och det har ju inte hänt något speciellt på grund av det. Det är väl lite pinsamt för de killarna som har programmerat sidan, som har gjort de här enkla missarna i programkoden som har gjort det här möjligt.

Även fast en argentisk hackare alltså tagit på sig attacken utesluter inte André Rickardsson att skivindustrin på något sätt kan vara inblandade.

– Ja, det kan ju vara så, om man spekulerar lite. Skivindustrin har ju tidigare använt sig av tveksamma metoder, såsom dataintrång och andra sätt att få tag på information. Det skulle ju kunna vara så att skivindustrin ligger bakom den här attacken, för att få tag på information om de som använder sajten.

Men han poängterar att det är just en spekulation, och att det är svårt att veta innan man har mer information.

– Innan man har alla bevis framför sig så är det ju svårt att säga vem det är. Det mest troliga är ju att det är någon som vill visa hur duktig han är, eftersom han inte har publicerat informationen vad jag vet, utan har bara publicerat att det är genomfört, säger André Rickardsson.

I Sverige har det varit mycket uppmärksamhet kring fildelnings-sajten Pirate Bay, som startades av fyra svenska killar 2004. I början på 2008 åtalades de fyra för upphovsrättsbrott, och de fälldes senare i tingsrätten för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Domen överklagades, och ska efter många turer upp i Hovrätten i september i år.

Trots att det finns en mängd andra liknande sajter, som erbjuder samma tjänster, är det ofta just Pirate Bay som får stå som symbol för fildelning. I alla fall i Sverige.

– Det är väl mer utifrån ett svenskt perspektiv som man ser Pirate Bay som en symbol. All den här dramatiken kring Pirate Bay gjorde väl fildelningsfrågan het, man diskuterade den överallt. Men det har gått ganska lång tid nu, det har väl tappat ganska mycket fokus just kring Pirate Bay. Det finns massor andra tjänster som är likvärdiga, säger André Rickardsson.

Pirate Bays hemsida har vid ett flertal tillfällen stängts ner, för att sedan öppna på nytt genom en annan internetleverantör. Senast i maj låg sajten nere efter ett tyskt domstolsbeslut, men öppnades sedan igen med hjälp av att Piratpartiet upplät plats för sajten på sina servrar.

Men om Pirate Bay skulle försvinna säger André Rickardsson att det inte skulle ta särskilt lång tid innan andra skulle fylla tomrummet. För fildelningen som sådan spelar det ingen roll om en tjänst försvinner eller inte.

Men han tror inte att Pirate Bay kommer försvinna inom en snar framtid, eftersom internet inte har några landsgränser.

– Man kan ju kanske förbjuda Pirate Bay i Sverige, att de bedriver sin verksamhet här, men vi kan ju inte förbjuda att Pirate Bay finns i till exempel Kina eller Ryssland eller i något annat land. Det finns ju många länder där fildelning inte är olagligt.

Reporter: Ingrid Forsberg

Publicerat: 14/7 2010