Ung08 sätter sin prägel på Stockholm

Ung08 i Stockholm, Kulturkalaset i Göteborg och Malmöfestivalen är bara tre av de arrangemang som städerna i Sverige ordnar inför skolstarten.Hundratusentals ungdomar och vuxna får möjlighet att lyssna på musik av etablerade och nya artister, och prova på massor av andra aktiviteter genom olika workshops inom alltifrån sport till kultur.

När det gäller Ung08 i Stockholm är det inte bara en festival för att uppleva utan också för att göra roliga och kreativa saker, säger arrangörerna.

I Stockholm jobbar mer än 100 personer med de sista detaljer som behöver ordnas för att allting ska fungera under de fem dagar som festivalen pågår i centralt belägna Kungsträdgården med början på tisdag (den 10 augusti). Stockholms stad arrangerar Ung08 och bidrar med 5 miljoner kr för att täcka kostnaderna. Utöver det får festivalen mellan 3 och 4 miljoner genom sponsring

Projektledaren för Ung08-festivalen är Annica Grahn. Hon berättar under presskonferensen att Kungsträdgården ska förvandlas till ungdomarnas eget land under de fem dagarna:

- Alltså det är ju fem dagar som är Stockholms ungdomars helt egna festival. Det är som ett eget land här. Det är fantastisk kul och det finns mängder av aktiviteter, scenerna är igång hela tiden. Det är tre scener. Vi har trettio tält där olika föreningar och organisationer kommer in. Och de i sin tur jobbar också med en massa ungdomar så det är otroligt mycket folk inblandat. Och det kommer många besökare, säger Annica Grahn.

Förra året kom ca 170 000 besökare under festivalens fem dagar. Det kräver en del säkerhetsåtgärder för att undvika att något tragiskt ska hända när det är som mest trångt i Kungsträdgården.

Karin Johannesen är säkerhetssamordnare och säger att det är en stor utmaning att ordna en säker festival:

- Absolut, en stor utmaning men en rolig utmaning. Alltså det handlar det om 90 procent förarbete och 10 procent av det som vi inte har tänkt på redan innan. Men det handlar om att man har ett tätt samarbete med polisen, Stockholms fältassistenter är också en viktig del, frivilliga organisationer som Farsor och Morsor på Stan. Men det handlar också att ha en dialog med ungdomarna och se vad som händer, säger Karin Johannesen.

Omkring 80 personer jobbar med säkerheten under festivalen plus ett antal ordningsvakter och poliser som också finns på plats för att kontrollera publikflödet. I det fall någon skulle bli skadad eller sjuk finns ett sjukvårdsteam som ska ge första hjälpen och kalla på ambulans om det behövs.

- Det är klart att vi har skador varje år. Men det är mycket huvudvärk, getingstick, men om det skulle behövas har vi gott om sjukvård, säger säkerhetsamordnare Karin Johannesen.

Trots att festivalen riktar sig till ungdomar mellan 13 och 19 år vill arrangörerna uppmuntra även vuxna att besöka festivalen. Eva Widegren som också är projektledare för festivalen hoppas att fler vuxna ska komma för att med egna ögon se hur de unga roar sig idag och inte bli rädda för dem:

- Vissa undersökningar visar att äldre människor är lite rädda för ungdomar. Det finns en massa anledningar till det. Men jag tror att vi behöver mötas och jag tror när Ung08-festivalen och kulturfestivalen pågår samtidigt så är det ett ypperligt tillfälle att komma förbi Ung08 om man är vuxen och kanske gå till kulturfestivalen om man är mellan 13 och 19 år, för att faktiskt uppleva någonting nytt och mötas över åldersgränserna)) säger Eva Widegren...

För de artister som aktivt deltar är Ung08-festivalen en chans att visa upp sig, säger projektledaren Annica Grahn:

- Det lönar sig och repa på fritisdgården eller gå med i Studieförbundet eller låna replokaler. Och att man faktiskt kan stå på scenen och att man också får en chans att stå på en riktig scen som kanske är inte bara är fritidsgården utan det är profesionella tekniker och producenter som möter dem och visar som så här det funkar, säger Annica Grahn.

Mer info om artister mm hittar man på

www.ung08.nu

Goteborgs Kulturkalas erbjuder också ett brett program

Opera, rock, teater, film och mycket mycket mer erbjuder Göteborgs stad sina invånare och besökare på Kulturkalas-festivalen mellan den 10 och 15 augusti. Trots att festivalen är lite nerbantad i år förväntar sig arrangörerna att tiotusentals besökare ska njuta av det breda utbudet som festivalen är så berömd för. Stefan Gadd, festivalens presschef, säger att detta evenemang redan har en lång tradition i Göteborg sedan i början på 90-talet , och i år jobbar man speciellt med ett integrationsprojekt för ungdomar från olika stadsdelar.

-Jo, vi tycker som vanligt att detta är en fantastisk festival och vi har ett projekt som vi driver ihop med Göteborgs kommun som vi kallar för Värdskap, vilket är ungefär 200 ungdomar mellan 15-25 år som har utbildats till att vara värdar till Kalaset. Man kan säga att det är ett arbetslivsprojekt, ett integrationsprojekt för de här ungdomarna idag. De är rekryterade i olika bostadsområden i Göteborg, säger Stefan Gadd.

Dessa ungdomar ska ta emot tiotusentals besökare varje dag på de olika scenerna som är spridda över staden med Götaplatsen som det centrala navet. Och det blir ett brett utbud som dessa besökare får tillgång till, säger Stefan Gadd:

- All slags kultur som man kan tänka sig egentligen. Det är konst och musik, det är opera, dans, balett, pop och rock, det är barnkalas, det är gatuartister av alla möjliga slag. Alltså det är både lokala artister men också stora internationella artister. Vi har José Gonzáles, Carola. Internationella artister har vi t ex Angelique Kidjo, Afrikas mest kända artist, berättar festivalens presschef Stefan Gadd.

Göteborgs stad bidrar med 10 miljoner kronor till denna satsning och via avgifter och sponsring samlar man ytterligare 6-7 miljoner till för att finansiera hela 6 dagars kalas. Alla evenemang är gratis för publiken.

Malmöfestivalen är också aktuell och kommer att äga rum mellan den 20 och 27 augusti och samlar likaså tiotusentals besökare.

Under festivalen pågår marknader, konserter, teaterföreställningar, filmvisningar, konstutställningar, tivoli, mm.

Länk till Göt-kulturkalaset: http://www2.goteborg.com/default.aspx?id=23374

Länk till Malmöfestivalen: http://www.malmotown.com/sv/events/2010/malmofestivalen?gclid=COXf4euppKMCFQ8FZgodHVpX3w

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista