Spannmålskörden bättre än väntat

Torka och översvämningar runt om i världen har orsakat en stor osäkerhet kring hur stor spannmålskörden kommer att bli. I Sverige har det också funnits sådana farhågor. Marknaden har då reagerat som vanligt. Man höjer priserna för säkerhetens skull. Men den senaste prognosen från World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) från USA, pekar på att skördarna visserligen kommer att minska, men bara mycket marginellt. Torbjörn Ivarsson, råvaruchef på Handelsbanken har analyserat datan från denna amerikanska institution.

– Det de sa var att produktionen väntades sjunka från 661 miljoner ton vete som man trodde i början på juli, till 645 miljoner ton, en minskning på ca 15-16 miljoner ton, beroende på torkan i Ryssland, Ukraina, Kazakstan och nordvästra Europa, säger Ivarsson.

I Sverige har man också spekulerat om priserna på spannmål på grund av den kalla vintern och torkan på sommaren. En del media har rapporterat om att priserna på bröd och annan mat kommer att öka. Men enligt Torbjörn Ivarsson på Handelsbanken kommer gårdagens höjning av spannmålpriserna inte att påverka de svenska matpriserna i någon större utsträckning.

Efter den senaste prognosen från WASDE höjdes igår priset på ett ton vete från 206 euro till 210 euro. Höjningen kommer knappt att vara kännbar i Sverige och generera en höjning på omkring 250 kronor per år för ett svenskt hushåll, säger Ivarsson.

På andra kontinenter som i Afrika kan det däremot bli problem, säger han.

– I delar av Afrika där man äter billigare och enklare spannmål och en stor del av hushållsbudgeten går till mat, slår det naturligtvis mer, säger Ivarsson.

Charlotte Elander, spannmålsexpert på Lantmännen, tycker att det är för tidigt att säga hur stor skörden kommer att bli i Sverige. Men att det blir ett mindre antal ton är redan fatställt.

– Ja, vi har precis börjat att skörda här i Sverige. En del raps, vete och korn är skördat, men än är det lite för tidigt att säga hur stor skörden kommer att bli. Däremot har vi gjort en skördeprognos som pekar på att vi kommer att ha en betydligt mindre skörd än vad vi hade i fjol, då det fanns en skörd i Sverige på 5,2 miljoner ton. Och nu tror vi att vi kommer att få en 600 000 ton mindre skörd i år, säger Charlotte Elander.

Men varken Torbjörn Ivarsson eller Charlotte Elander tror att det kommer att orsaka brist på spannmål i Sverige och landet kan fortsätta exportera som vanligt - ca 1 miljon ton - till den internationella marknaden. Och eftersom den förutspådda skördekatastrofen uteblev, så kan matpriserna komma att sjunka lite längre fram i tiden, säger Torbjörn Ivarsson.

Reportrar Alberico Lecchini och Kris Boswell. publicerat 13/8 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista