Färre får råd att köpa bostadsrätt

Bolånetaket missgynnar unga

Från 1 oktober blir det dyrare att finansiera en lägenhet eller villa. Nu införs ett så kallat bolånetak som innebär att man bara kan belåna bostaden till 85 procent av värdet. Vill man låna ytterligare 15 procent får man ta så kallade blancolån till betydligt högre ränta.

Den nya regeln har tillkommit efter Finansinspektionens oro över den allt hetare bostadsmarknaden under senare år. Ett lånetak skulle kunna bromsa prisutvecklingen och få köparna att tänka efter.

– Det är unga som ska etablera sig på bostadsmarknaden som i första hand kan komma att drabbas av bolånetaket och då kan föräldrar och släktingar komma att få rycka in med privata lån om de har möjlighet . Det säger Tomas Pousette som är chefekonom på statligt ägda SBAB Svensk bostadsfinansierings AB:

Meningen med det här taket är inte att det är omöjligt att låna över 85 procent av bostadens värde utan det är att det ska bli dyrare att låna på toppen av bostadsvärdet.

En möjlighet kan också vara ta så kallade blancolån för vilka det inte krävs någon säkerhet, men som då också är betydligt dyrare än vanliga bolån. Det kan handla om många procentenheter högre ränta jämfört med vanliga lån med bostaden som säkerhet. 

Finansinspektionen har varit oroad över att svenska folket dragit på sig allt högre låneskulder och om räntan skulle skjuta i höjden från dagens alltjämt krisartade låga nivå skulle många hushåll inte klara detta och tvingas sälja. Det skulle kunna leda till att priserna på bostäder faller och många skulle då få sälja med förlust.

- Man är lite oroad och rädd över att skulderna har ökat väldigt mycket i den svenska ekonomin. Det finns en risk för bakslag längre fram när räntorna blir högre och då vill man ha ned den här skuldsättningen. Det här är ett sätt att göra det, menar Tomas Pousette på bostadsfinansieringsbolaget SBAB.

Utvecklingen under senare år på t ex den amerikanska marknaden och här i Sverige på 1990-talet dvs. under förra fastighetskrisen har väckt frågan på sistone.

Priserna på bostadsrätter och villor har ju fortsatt att stiga i bl.a. storstäder och universitetsorter. Kommer bolånetaket att bromsa upp prisutvecklingen eller anpassar sig marknaden snabbt till de nya villkoren. Tomas Pousette igen:

– Det är klart att det får en viss dämpande effekt . Jag tror det påverkar mer bostadsrätter än villor i och med att första boendet ofta är lägenhet. Och det påverkar kanske mer mindre lägenheter än större lägenheter i och med att man ofta kommer in på bostadsmarknaden genom att köpa en liten lägenhet och det drabbar då främst de som ska köpa sin första bostad, säger Tomas Pousette på SBAB.

Reporter: Göran Löwing

2010-09-30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".