Professor Sören Holmberg

Allt fler väljare litar på politikerna

Ett ökat förtroende bland väljarna för politiker. En ökad polarisering bland väljarna. Och ett allt starkare stöd för de rödgröna bland utomeuropeiska invandrare. Det är tre av de punkter som Sveriges kanske främste valexpert, professor Sören Holmberg, vill hålla fram när han nu - en dryg vecka senare - ser tillbaka på riksdagsvalet.

När det gäller väljarnas förtroende för politikerna handlar det en kraftig ökning, säger han.

- Det allmänna politikerförtroendet har gått upp mycket tydligt i årets val. Alla grupper, även bland sverigedemokratiska väljare och blankröstare. Mest bland borgerliga väljare men även bland de rödgröna, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Allmänhetens förtroende för politiker sjönk i flera årtionden och nådde sin absoluta botten i mitten av 90-talet, i samband med den ekonomiska krisen då. Ända sedan dess har faktiskt förtroende ökat, men det här valet tog det ett rejält skutt uppåt. 7 av 10 säger sig nu ha ett stort förtroende för svenska politiker, en ökning med 30 procent sedan förra valet. Det framgår av Sveriges Televisions stora Vallokalsundersökning, Valu.

- Jag tror att det kanske har att göra med krisbekämpningen att vi har kommit ur krisen, att det finns goda förhoppningar framöver, och att regeirngen i de mätningar som görs i andra sammanhang fått väldigt bra betyg på "job performance" som man säger på utrikiska, där har regeringen fått höga siffror för att man klarat sig bra, det kan ha bidragit till den här feel-good-stämningen, att förtroende har gått upp, säger Sören Holmberg.

Det gör en statsvetare glad, eller?

- Eftersom jag har mätt i 35 år när det gick ned och ständigt fick tala om att det bara blir sämre och sämre, så är det roligt att sedan några år tillbaka få säga att nu är det på väg upp.)

Typiskt för det här valet är att flera av partierna dragit sig in mot mitten - det gäller framför allt på den rödgröna sidan där man till exempel accepterade hela regeringens jobbskatteavdrag. Men väljarna går motsatt väg, visar Valu, där över 11.000 väljare fick svara på ett antal frågor.

- Väljarna till alla tre rödgröna partier placerar sig mer idag än för fem-tio år sedan till vänster på höger-vänster-skalan, och mindre mot mitten. Och samma sak på allianssidan för de tre mindre allianspartierna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna, där placerar sig mer till höger. Medan Moderaterna: en aning in mot mitten och lite mindre högre den här gången, så de nya Moderaterna är inte lika profilerade på högerkanten som de brukade. Men det gör att i väljarna självuppfattning så är avståndet på vänster-höger-skalan större i det här valet än det varit tidigare.

Är det överraskande det här?

- Nej, jag tycker inte det, för jag tillhör inte dem som ständigt dödförklarar vänster-höger-dimensionen. Det här valet handlade mycket om vänster-höger-frågor. Andra typer av konflikter: kärnkraft, feminism, miljö, alla andra möjliga frågor som inte är så mycket vänster-höger, det var inte så framträdande i det här valet, utan det var mycket ekonomi, det var mycket vård, omsorg och skola och plånboksfrågor som är kopplade till vänster-höger-dimensionen.

I de tre frågor som väljarna tyckte var viktigast i valet - skolan, sysselsättningen och Sveriges Ekonomi - hade den borgerliga alliansen högst förtroende, och det var viktigt för valutgången, säger Sören Holmberg.

- Sedan längre ned på den här rangordningen, på fjärde och femte plats kom sjukvård och social välfärd, och på tionde plats kom miljö. Det är områden där de rödgröna upplevs ha bäst politik. Men de kom inte lika högt på den här viktighetsrangordningen. Så valet handlade mer om skolan, ekonomi och sysselsättning, och på de tre områdena vann alliansen, sakfrågeägarskapet som vi kallar det.

Alliansen vann röster från de rödgröna i många befolkningsgrupper, men en av de grupper som gick mot strömmen var de utomeuropeiska invandrarna. Enligt Valu röstade 77 procent i den gruppen på något rödgrönt parti, och det är en ökning jämfört med förra valet:

- Om du är född utanför Europa har du en klar tendens att rösta rödgrönt, och den tendensen förstärktes i årets val. Och man kan fundera på om det är en effekt av att Socialdemokratin framför allt hade satsat på att jobba med dörrknackning och kampanjer i invandrartäta områden, och att det gav en liten effekt, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 2010-10-01.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".