Abdirisak Waberi, nyinvald riskdagsledamot för Moderaterna

M-ledamot ifrågasatt för islamism

Av de 118 nya riksdagsledamöterna som valts in, är det inte bara de 20 Sverigedemokraterna som ifrågasatts för bristande demokratiska värderingar.

En som fått stark kritik är Abdirisak Waberi - ledamot för Moderaterna - för sina uttalanden om att män och kvinnor inte bör ha samma rättigheter, men i riksdagen ska han nu jobba för att bygga broar mellan olika grupper i samhället och bryta utanförskapet i invandrartäta förorter.

-Jag vill gärna satsa på att bryta utanförskapet, det är att skapa förutsättningar för att det ska finnas jobb i förorterna, och bättre utbildning, det är de frågorna.

Abdirisak Waberi, som ursprungligen kommer från Somalia, är troende muslim, men vill inte kalla sig islamist. Han har, som rektor på en muslimsk friskola i Göteborg och som ordförande för Islamiska förbundet sagt i en intervju med RFSU, bla, att män ska kunna ha flera fruar samtidigt, om de kan försörja dem och ha rätt att slå sin fru om hon är otrogen. Han säger att muslimska kvinnor måste ha slöja och att han skulle vilja leva i ett samhälle där lagstiftningen följer koranen. Här från SVT-programmet Uppdrag granskning.

-Definitivt, om jag som muslim skulle kunna se allt omkring mig enligt islam, definitivt.

Idag vill han inte kommentera sina tidigare uttalanden, men han tycker inte att det är ok at slå sin fru.

-Det får man inte göra alls och profeten har inte gjort det heller, men jag tycker inte att det är ok att slå andra människor, vare sig det är frun eller barn eller någon annan.

Abdirisak Waberi lämnar idag åsikterna i religiösa frågor åt imamerna, säger han.

-Allt som har att göra med islam och tolkningar lämnar jag idag till imamerna och de lärda. Jag är politiker idag.

Min agenda är inte att inskränka de rättigheter som redan finns i samhället; jag är muslim och jag har mina värderingar som är muslimska, men det mandat jag sitter i riksdagen med tillhör ju moderata samlingspartiet och det är det mandat jag ska arbeta efter.

Reporter: Kenadid Mohamed och Jenny Hallberg

Publicerad: 2010-10-04

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".