Jimmie Åkesson värvade kristna röster i Södertälje.

Kristna irakier hoppas på asyl av SD

I invandrartäta Södertälje fick Sverigedemokraterna i vissa valkretsar över åtta procent av rösterna. De flesta väljarna är förstås personer som vill att Sverige ska ta emot färre invandrare, men också en stor grupp kristna irakiska kaldéer. De har röstat på SD för att de hoppas att partiet ska hjälpa fler kristna invandrare att få asyl här.

Det var Sergon Yalda, ordföranden för Chaldean National Congress i Sverige, som uppmanade de omkring 6000 kaldéerna i Södertälje att rösta på SD efter ett möte med Jimmie Åkesson. Han menar att Sverigedemokraterna inte alls är invandrarfientliga.

-Tvärtom, Sverigedemokraterna och Jimmy Åkesson har visat en seriös och stark ställning vad gäller stödet till den kristina gruppen från mellanöstern, säger Sergon Yalda på arabiska. Han menar att Jimmie Åkesson, när han besökte föreningen i Södertälje tidigare i år, sagt att han vill ta in fler kristna invandrare och göra det lättare för kaldéer att få asyl i Sverige och EU. Men det har han inte alls sagt, menar idag pressekreteraren Erik Almqvist.

-Jag tror inte han sade det, eh , jag tror att han sade, inte riktigt så, de pratade om kristen invandring generellt, att vi är mer öppna för kristen invandring, vi har mindre problem med segregation och motsättningar när det kommer till invandrare med kristen bakgrund jämfört med tex muslimsk bakgrund.

Det finns en video-upptagning från mötet, där Jimmie Åkesson svarar på frågan om han ville hjälpa fler kristna invandrare från Irak att komma hit.

-Till en viss nivå, tror jag, det beror på hur många det handlar om; det stora problemet idag är ju den stora muslimska invandringen och kan man begränsa det så har vi inget emot kristen invandring, säger jimmie Åkesson på videon från mötet. Det går att urskilja, fast ljudkvaliteten är dålig. Att Sergon Yalda tolkar det som att SD vill hjälpa fler kristna från mellanöstern till Europa är ett missförstånd, menar Erik Amlqvist. SD vill minska den utomeuopeiska invandringen med 90 procent.

- Vi vill över huvud taget minska den utomeuropeiska invandringen eftersom den varit för stor nu under ett långt tag.

- Irakierna är utomeuropeer!

- Ja precis, och vi vill minska den irakiska invandringen också.

- Men hur ska ni då hjälpa kaldéerna att komma in ifall ni vill minska invandringen av utomeuropeer till Sverige?

- Ja, fast vi vill inte öka den kaldeiska invandringen heller. Det är felaktigt, han har missförstått det, jag har sagt till honom det att Jimmie säger inte det, det är inte det han säger.

Men enligt Sergon Yalda var Jimmie Åkesson tydlig och klar i sitt budskap. Och om det inte stämmer, om SD alltså vill minska även den kristna utomeuropeiska invandringen, då kanske han tänker om inför nästa val, säger han.

-Med andra ord -Vi får tar det vid nästa val, säger Sergon Yalda, på arabiska.

Reportrar: Jenny Hallberg och Firas Jonblat

Publicerad: 2010-10-05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".