Erik Ullenhag (FP), ny integrationsminister och biträdande arbetsmarkndsminister.

Stora utmaningar för ny integrationsminister

Integrationspolitiken visade sig i valet vara en viktigare fråga för många än vad media och politiker trott. Frågan är hur politiken kommer att förändras med den nye integrationsminstern Erik Ullenhag.

Den tidigare partisekreteraren för Folkpartiet kallar sig socialliberal och har hållit en mindre hårdnackad linje i integrationspolitiken än sin föregångare på ministerposten Nyamko Sabuni och han kommer att bli lättare att samarbeta med än sin föregångare, tror Bodil Ceballos, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

-Det kan vara lättare att arbeta eller hitta beröringspunkter med Erik Ullenhag än med Nyamko Sabuni.

Varför det?

-Därför att han tillhör den mer socialliberala falangen i partiet.

Också Martin Ådahl, VD för den liberala tankesmedjan Fores och skapare av forskningssajten Migrationsinfo.se tycker att valet av Erik Ullenhag var bra.

-Han har liksom inte betonat det här att det ska ställas krav på invandrare, utan att man tvärtom ska vara öppen för invandrare och inte ge efter för någon Sverigedemokratisk retorik, utan att man istället ska lyfta fram hur man kan lyckas bättre med det, så där anser jag att han anslagit en väldigt positiv ton.

Men alla håller inte med. Masoud Kamali är professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet. Han menar att tillsättandet av Erik Ullenhag inte kommer att innebära någon större förändring av integrationspolitiken.

-Jag tror inte att det kommer att göra någon skillnad. Folkpartiet är känt för att ha en kravpolitik; att ställa krav på dem som kommer hit att anpassa sig till det svenska samhället; egentligen en anpassningspolitik istället för en integrationspolitik.

Folkpartiet förändrade sin integrationspolitik för tio år sedan, från den så kallade snällismen till kravliberalism efter inspiration från danska Venstre, med krav på exempelvis språktest för invandrare.

-Nu tar Erik Ullenhag över, som också deltog i den gruppen, dvs ingenting kommer att förändras i det sammanhanget.

Just nu pågår en reform av flyktingmottagandet, där arbetsförmedlingen ska ta över mottagandet från kommunerna med hjälp av lotsar och det blir en stor utmaning för den nya integrationsministern, säger Martin Ådahl på Fores.

-Vissa av de här kommunerna som har varit väldigt framgångsrika och då är risken nu att man bara tappar en del av det där och att det bara blir en del av Arbetsförmedlingens stora tunga maskin, så mycket hänger nu på hur man i praktiken utformar det och mycket av det där kommer att hänga på Erik Ullenhag.

Masoud Kamali ser också en risk för att Sverigedemokraterna i riksdagen kommer att få inflytande över integrationspolitiken.

-Den nuvarande regeringen är beroende av deras röster oavsett vad man säger, och det kommer att påverka. Det har vi sett tidigare även innan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att de etablerade partierna har kopierat deras politik. Moderaterna har ändrat sin integrationspolitik under den förra mandatperioden, och spätt på främlingsfientligliga strömningar i samhället.

Han menar dessutom att frågorna hamnar i skymundan nu när de förläggs under arbetsmarknadsdepartementet. Men det tror inte Martin Ådahl på Fores.

-Tvärtom, jag tror att det får en högre profil där och dessutom tror jag att den här regeringen är medveten om att de måste ta tag i Sverigedemokrathotet, att de har en idé och berättelse för hur de ska göra invandringen till den enormt positiva kraft den egentligen är, för annars kommer den debatten att tas över av de andra.

Och Miljöpartiets Bodil Ceballos håller med om att det kan vara bra.

-Ja, jag tycker att det kan vara bra, det är viktigt att man har en helhetssyn på hur integrationen ska fungera; att få en form av vettig sysselsättning så fort som möjligt, det är väldigt viktigt och det har jag absolut ingen annan uppfattning om än vad regeringen vill, så det kan säkert vara bra.

Reporter: Jenny Hallberg

Publicerad: 2010-10-07

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".