Imamen Awad Olwan står framför platsen där moskén ska byggas.

Kristna och muslimer ska dela hus i Nacka

Kyrkan finns redan på plats. En moské ska byggas vid sidan om bara på fyra meters avstånd. Tre samfund är överens om att en moské ska uppföras, intill Svenska kyrkan och den romersk-katolska kyrkan som redan delar kyrkorummet i Fisksätra i Nacka kommun. Byggnaderna ska förenas av en gemensam foajé och syftet är att skapa en samhörighet oavsett tro, kultur och språk. Projektet är unikt i världen och börjar väcka internationellt intresse.

- Vi måste skapa gemensamma nämnare, säger den palestinske imamen Awad Olwan som är verksam i Nacka och som SR International träffade i Fisksätras bibliotek.

- Förhoppningsvis det som händer i Fisksätra ska kännas som exempel för andra samhällen och andra länder så som det ser ut idag vart än man kommer, på varje arbetsplats finns det människor som talar olika språk, har olika religioner, har olika bakgrund. Vi måste ha gemensamma nämnare, annars får vi problem, säger imamen Awad Olwan.

Projektet befinner sig fortfarande bara på ritbordet men ansökan om bygglov ska inom kort skickas till kommunen. Förhoppningen är att man kan komma igång med bygget i slutet av 2011, och en majoritet i kommunen stöder byggplanerna, säger imamen Anwar Olwen.

I takt med att antalet muslimer ökat i Nacka och lokal som fungerar som moské idag börjat bli för liten. Idag är det mellan 300 och 400 personer som brukar samlas för att be, berättar Awad Olwan.

Först ville man köpa halva kyrkobyggnaden och bygga om huset till moské. Sedan ville man köpa hela kyrkan, men pengarna räckte inte till. Då föddes en enklare idé: att bygga moskén bredvid kyrkan i stället.

Biskop emeritus Bengt Wadensjö, som var präst i Nacka under några år och blev styrelseordförande för Svenska Institutet i Alexandria 2008, har också varit en drivande kraft för att ro projektet i hamn. Vi fick tag på honom på telefon.

- Det kan ju hänga ihop med min personlighet litegrann då för att jag vill gärna åstadkomma resultat. Det kan hänga ihop med att religionen går så djupt i människorna, som en del av identiteten. I Fisksätra försöker vi betona tron på Gud som någonting som förenar oss. Imamen och jag brukar säga till varandra "vi har en gemensam uppgift han och jag, nämligen att få folk i Sverige att ta Gud på allvar", säger biskopen Bengt Wadensjö.

Det är framför allt i bloggvärlden som moskébygget har väckt debatt. "Wadensjö vill avskaffa kristendomen". "Att importera Islam leder bara till inbördeskrig" skriver t ex signaturen "Sekulariserad kristen".

På Fisksätras bibliotek träffar vi folk som ser positivt på projektet. Men alla gillar det inte:

-" Jag gillar inte det. Så som det ser ut i världen har det svårt att tänka mig att det är goda avsikter. Så gillar jag det inte".

- "Det skulle vara bra om man bygger en moské bredvid den(kyrkan). Det är ingen fel med det. Och de skulle förstå varandra".

- "Om jag skulle vara helt ärligt så är jag skeptiskt till det därför att förena två religioner det kan man inte göra på det sättet, tycker jag. Vi muslimer får inte göra det".

- "Förhoppningen som man känner spontant är ju att på nåt sätt bidrar till fred i en väldig stor bemärkelse, alltså. Fred och frid mellan människor, att man kan mötas i samtal kring viktiga saker som har med liv och död samt existens som har med människor att göra. Så tänker jag".

För de som har drivit mosképrojektet har det aldrig funnits några farhågor. Genom tiderna finns flera exempel på att kyrkor och moskéer varit goda grannar, som t ex i Cordoba i Spanien på 1100-talet, säger Awan Olwan och Bengt Wadensjö.

- Jag kan berätta också att när muslimer intog Damaskus då hyrde de in sig i kyrkan. Den östra halvan till kristna, den västra halvan till muslimerna. De samsades i en och samma byggnad i många år. samma sak hände i Cordoba i Spanien. Med utgångspunkt utav den informationen ingen borde våga säga att bygga moské intill kyrkan kan vara sharia stridigt, det kan ingen säga tycker jag, säger imamen Awan Olwan.

Och biskop emeritus Bengt Wadensjö ser mycket positivt på projektet trots de skeptiska röster:

- Alltså ute i Fisksätra har jag inte möt någon skepsis. Det är möjligt att den finns. I Nacka församling som helhet är det klart att det finns några, men vi har ju stöd av kommunen. Alltid kommer till mig folk som inte tillhör kyrkan och säger "vad kyrkan har förändrats på 20 år. Och det är fantastik vilka möjligheter kyrkan har. Vi märker en väldigt positivt inställning hos folk, säger biskopen Bengt Wadensjö.

Mosképrojektet ska börja byggas sannolikt i slutet av 2011, enligt planerna.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".