Försvaret om Afghanistan: "Vi mörkar inte"

Den svenska militära styrkan i Afghanistan har varit i många fler strider sedan i somras än vad allmänheten fått veta. I en sammanställning i Svenska Dagbladet sägs att de svenska trupperna vid flera tillfällen fått begära amerikanskt flygunderstöd för att freda sig. Försvarsmakten mörkar, säger SvD-reportern Mikael Holmström, men det förnekar Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten.

Den svenska militära styrkan i Afghanistan har varit i många fler strider sedan i somras än vad allmänheten fått veta. Det sas i en sammanställning i Svenska Dagbladet på torsdagen. Svenskarna har vid flera tillfällen fått begära amerikanskt flygunderstöd för att freda sig.

Sedan i maj har den svenska styrkan varit i strid över 30 gånger. I juli utkämpades strider under åtta dygn i rad. Svenskarna har också blivit utsatta för ett 15-tal bombangrepp.

Dessa allt fler och allt grövre stider och självmordsbombare har inte försvarsmakten informerat den svenska allmänheten om, sa journalisten på Svenska Dagbladet Mikael Holmström i P1 morgon på torsdagen.

- Jag förstår faktiskt inte varför man mörkar. Man skulle tänka sig att det var av säkerhetsskäl, men här måste halva Mazar-e-Sharif ha känt till den här självmordsbombaren. Man kan tänka sig att det är för de anhörga, men de anhöriga får ju veta det ändå.Man kan tänka sig att det är en politisk påtryckning.

Men på Försmakten ställer man sig frågande till uppgifterna om att man skulle mörka, undanhålla, uppgifterna om de strider som svenskarna är med i.

- Nej, jag känner inte alls igen mig i den beskrivingen som ges. Det som Försvarsmakten gör är att så skyndsamt som möjligt och ofta under pågående operationer berätta om en händelseutveckling, men det blir ofta av förklarliga skäl kortfattat. Målsättningen är sedan att ge en tydlig översiktlig beskrivning av vad som hänt. Och där finns anledning att förbättra sig, men entydigt är att vi beskriva de händelser som sker i Afghanistan, säger Erik Lagersten som är informationsdirektör i Försvarsmakten till SR International.

Talibanerna i Afghanistan har under senare tid blivit allt mer aktiva också i det norra området där den svenska styrkan finns. Varför har då svenskarna hamnat i fler strider under sommaren?

- Man har bytt taktik och gett sig på talibanerna i deras fästen. Det är som att ge sig in i ett getingbo. Då blir det tuffare med eldöverfall och ständiga strider, säger Mikael Holmström.

Det faktum att man minst tio gånger kallat in attackflyg huvudsakligen från USA visar att det inte är som det framställs på försvarsmaktens hemsida utan mycket allvarliga än vad man berättat för svenska folket.

Under den svenska valrörelsen blev det svenska uppdraget i Afghanistan en stridsfråga. Den rödgröna opposition vill att den svenska militära stryrkan ska börjas ta hem från nästa år för att vara avvecklad under 2013. Regeringen vill förlänga mandaten och inte ha en bestämd tidsgräns.

Den 4 november lägger regeringen sin proposition till riksdagen. Sverigedemokraterna har en likartad linje som de rödgröna och kan fälla förslaget, som dock inte är känt i sina detaljer ännu.

Att sända ned två ambulanshelikoptrar med personal kan oppositionen eventuellt gå med på.

Ett av oppositionens argument för att ta hem styrkan tidigare har varit att läget varit relativt lugnt i detta område. Bilden ser annorlunda ut, menar journalisten Mikael Holmström.

- Ja, jag tycker att det varit en schizofren situation i valrörelsen, där man talat om att det är så stabilt i Afghanistan och man kan dra hem trupperna. Det finns en väldig misstro bland soldater och officerare mot den förskönande bild som försvarsmaktsledningen pumpar ut, sa journalisten på Svenska Dagbladet Mikael Holmström i P1 morgon.

Reporter: Göran Löwing, SR International. Publicerat 2010-10-07. SvD-reportern Mikael Holmström intervjuades i P1 Morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".