Asylsökande romer demonstrerade i mars utanför Riksdagshuset i Stockholm mot avvisningar till Kosovo och Serbien.

Boenden saknas för asylsökande romer

Den senaste veckorna antalet asylsökande serbiska romer ökat kraftigt. De flyr diskriminering och förföljelser i hemlandet, men har ändå inte rätt till asyl i Sverige. Men trots att de flesta får avslag måste deras ansökningar behandlas och de måste ha någonstans att bo under sin vistelse här.

Nu söker Migrationsverket boenden, säger Caroline Henjered, chef för Mottagningen på Migrationsverket.

-Vi behöver få tillgång till fler lägenheter att koppla upp och det jobbar vi på.

Hur många platser behövs?

-Ja, det handlar om att vi försöker bygga ut med 1000 platser.

Tjörns kommun, med 15 000 fick förra veckan bereda plats åt 200 asylsökande på en turistanläggning. De kom på onsdagen, efter ett telefonsamtal från Migrationsverket kvällen innan, berättar kommunstyrelsens ordförande, folkpartisten Martin Johansen.

-Man ringde i tisdags kväll förra veckan och berättade att från och med dagen efter skulle det komma 200 asylsökande till en tillfällig flyktingmottagning och det gör ju att det svårt för en kommun att kunna göra ett bra jobb när vi får så kort om tid att förbereda oss.

Migrationsverket har avtal med ägarn till boendena -det kan handla om lägenhetshotell eller campigplatser - och kontaktar kommunerna först när det är klart att boendena ska ta emot sökande och därför kan det leda till överraskningar för en del kommuner, som Tjörn. Britta Harberg är enhetschef för barn och familjeenheten på kommunen.

-Man vill ju gärna ha en förberedelse för det både med att titta på räddningstjänst och att det är säkert i och med att det är många som kommer och dels så har ju socialtjänsten ett ansvar för de här och ett ansvar att se till att barnen får sina behov tillgodosedda.

I september fördubblades antalet asylsökande, från ca 500 per vecka till 1000 personer varje vecka och det är främst personer med serbiskt pass. Det är sedan EU i december förra året införde viseringsfrihet för medborgare i länder på västra Balkan som så många söker sig hit. Hittils i år har 4 000 serbiska medborgare kommit, mot 421 samma period förra året. Drygt 3000 av dem är romer, som blir diskriminerade och förföljda i sitt hemland. Per Lilja är verksamhetsexpert inom asylprövningen på Migrationsverket.

-De åberopar då i huvudsak den sociala situationen, ekonomiska skäl, arbetslöshet, bristande tillgång på skola och hälsovård, en del åberopar att de blivit vräkta från sina bostäder och i en del fall också hot och våld från grannar och myndigheter, så det är den svåra situation de lever under i det här området.

Men ekonomiska och sociala skäl räcker inte för att få asyl. Därför är det få som får stanna, säger Per Lilja.

-De som kom tidigare i år har alla fått sina ärenden avgjorda och de flesta fick ju då också avslag och i de allra flesta fall så har de återvänt till Serbien.

Så alla dessa människor som nu bor i tillfälliga mottagningar, de flesta av dem kan räkna med att tvingas åka tillbaka inom kort.

-ja, det tror jag är en ganska realistisk prognos, men det är naturligtvis en stor besvikelse och missräkning för dem om de förväntat sig att de ska få asyl.

Men under tiden måste Migrationsverket se till att de får tak över huvudet. Därför går det ibland snabbt från det att verket tar kontakt med kommunen, säger Caroline Henjered:

-Nu är det ju så att när vi sitter väldigt trängt att det har kommit 200 sökande under en morgon eller en dag och vi inte har platser dit de kommit och måste hitta tillfälliga lösningar, så samtidigt som vi hittar och tittar på seriositeten hos de värdar vi hyr in oss hos, så tar vi en kontakt med kommunerna när vi vet att allt är grönt, men då står ju nästan bussarna klara att köra ut också, för att de ska få tak över huvudet.

Hittills i år har drygt 23 000 asylsökande kommit till Sverige, mot drygt 24 000 under hela förra året. På Migrationsverket uppskattar man att det när årets slut har kommit närmare 30 000 sökande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".