Allt fler företag startas av utlandsfödda. Enligt Tillväxtverket har företagare med utländsk bakgrund högre utbildning än företagare med svensk bakgrund.

Kraftig ökning av utlandsfödda företagare

Var sjunde företagare i Sverige är idag utlandsfödd. Det visar ny statistik från myndigheten Tillväxtverket. Andelen företag startade av utlandsfödda utgör därmed cirka 14 procent av alla företag i landet eller i absoluta tal 74 000. Idag är det mellan 200 000 och 250 000 som är anställda av företagre med utländsk bakgrund, berättar Vukica Bosjnak, programansvarig på Tillväxtverket.

Det är under de senaste fem åren som antalet företag med utlandsfödda ökat kraftigt i Sverige. Ett skäl som ofta nämns är att det är ett sätt att skaffa försörjning när det är svårt att komma in på den vanliga arbetsmarknaden. Vukica Bosjnak, som är programansvarig på Tillväxtverket, konstaterar att det idag finns fler anledningar än försörjningsanspekten för att starta företag.

– Mycket vilja att vilja förverkliga sina idéer att driva företag och tjäna pengar. Så det finns en stor drivkraft i den här målgruppen som man ibland glömmer, säger Vukica Bosjnak.

Tillväxtverkets statistik bygger på begreppet "utlandsfödda". Födda i Sverige med invandrarbakgrund, andra generationen, ingår inte. Vidgas begreppet till att också omfatta "med utländsk bakgrund" utgör de utlandsfödda en klar majoritet eller 86 procent.

Dagens drygt 74 000 företag startade av utlandsfödda kan brytas ner i geografiska områden varifrån man kommer. 21 procent av företagen har grundats av nordbor, 36 procent av europeér utanför Norden och 43 procent av utlandsfödda utanför Europa.

Tillväxtverket har under tre år, 2008 - 2010, drivit ett program för att hjälpa utlandsfödda att starta företag. Vad har då varit det största problemet för att komma igång.

– Den största svårigheten är tillgången till banklån och externt kapital. Där arbetar vi för att förbättra för den här gruppen så att de kan låna mera och växa som företag och anställa flera. Gruppen står för en stor sysselsättning. T ex så har 10 000 restaurangägare anställt 50 000 personer, säger Vukica Bosjnak, programansvarig på Tillväxtverket.

Så alla dessa småföretag startade av utlandsfödda betyder mycket totalt för sysselsättningen i landet?

– Precis. Vi har en siffra på 200 000 - 250 000 som är anställda av företagre med utländsk bakgrund.

De branscher som dominerar är restaurang och serviceföreetagen, frisersalonger, städ- och mindre byggfirmor. Men den här bilden håller på att ändras en del, säger Vukica Bosjnak. En av de stora affärsbankerna som man samarbetet med i ett projekt har idag en delvis annan bild.

– Banktjänstemännen märker en tydlig tendens att det är många företagare som startar kunskapsintensiva företag. Många läkare och tandläkare startar praktiker och så är det i många andra kunskapintensiva branscher också. Man nöjer sig inte med att arbete i restaurangbranschen och med personliga tjänster, säger Vukica Bosjnak.

Många som kommer till Sverige har hög utbildning och vill utnyttja den, och en väg är då att starta egna företag, säger hon.

– Våra undersökningar visar också att företagare med utländsk bakgrund har högre utbildning i jämförelse med svenskfödda företagare.

Det tråriga program som Tillväxtverket drivit för hjälpa utlandsfödda att starta eget går nu mot sitt slut. Vad blir fortsättningen?

– Vi kommer att arbeta vidare med dessa frågor för att underlätta för denna grupp att starta företag. Men vi kommer inte att göra det i denna form utan att integrera etnisk mångfald i allt vi gör. Det pågår ett arbete med affärsutveckling för små företag och där företagare med utländsk bakgrund kommer att ha en särskild plats, säger Vukica Bosjnak, programansvarig på Tillväxtverket:

Reporter: Göran Löwing, SR International. Publicerat 2010-10-13.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".