"Terroråtalad blev allt mer religiös"

I fredags åtalades en 22-årig man misstänkt för stämpling till terrorbrott. Jama Abdirisak är svensk-somalier och bor i Göteborg, i samma område som den misstänkte. Han har varit bekant med 22-åringen sedan han var liten och beskriver honom som en väldigt religiös ung man.

– Ja, han var som alla andra ungdomar som bor i vår stadsdel, men med tiden har han blivit lite mer religiös och vi är alla muslimer och det är inte någon stor grej, säger Jama Abdirisak.

Hur menar du mer religiös än andra?

– Om man ser honom ytligt så är hans klädstil och beteende väldigt religiöst, säger Jama Abdirisak.

Det var på fredagen som åtal väcktes vid Göteborgs tingsrätt mot de två svenska medborgarna, 22 respektive 26 år, med somaliskt ursprung som är misstänkta för stämpling till terrorbrott.

Båda misstänks på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för att ha planerat utföra terrorhandlingar, dels på olika platser i Sverige, dels i Somalia. Den yngre mannen är från Göteborg och 26-åringen från Stockholmstrakten.

22-åringen ska nyligen ha besökt Somalia och det finns misstankar om att han ska ha besökt al-Shabab. Om det vet Jama Abdirisak ingenting men han säger att mannen ändrat sig sedan han kom tillbaka.

– När han kom tillbaka från Somalia har jag träffat honom och hans beteende och klädstil har ändrats kraftigt. Han har sådana kläder som vissa grupper har på sig. De som är lite mer religiösa vill alltid bevisa det genom att bära vissa kläder, så därför kan jag säga att han blivit lite mer religiös än andra.

Reportrar: Ingrid Forsberg och Kenadid Mohamed, publicerat 15/10 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".