SAK: Viktigt vara på plats i Afghanistan

3:56 min

Mitt i debatten om den svenska militära närvarons vara eller icke vara i Afghanistan, anser den Svenska Afghanistankommittén, SAK, att den debatten inte bör stå i vägen för deras budskap, nämligen att Sverige kan göra väldigt mycket mer för Afghanistans folk.

Peter Brune, SAK:s nye generalsekreterare, anser att den insats som kommittén bedriver har varit oberoende av vem som har makten i Afghanistan.

– Det är självklart att säkerheten är ju hela tiden en fråga som gör det svårare och svårare för oss. Vi har varit på plats i Afghanistan i nästan 30 år. Vi var där under den sovjetiska ockupationen, vi var där under det inbördeskrig som följde, vi var där under talibanstyret och vi är där nu när den amerikaledda Isaf-styrkan har varit där lika länge som den sovjetiska var, det vill säga i nio år. Och vi kan visa för alla att för oss är det viktigaste att kunna arbeta på plats i Afghanistan. Det ska inte förstöra vårt viktiga arbete vem som just nu har makten i Kabul, för det skiftar hela tiden, säger Peter Brune i Svenska Afghanistankommittén.

SAK har i dag en budget på 200 miljoner kronor. Hälften kommer från SIDA och den andra hälften från donationer bland annat. Kommittén har 5 400 anställda, verksamma i de flesta provinser i Afghanistan. Av dem är 99 procent afghaner som jobbar i olika projekt med hälso- och sjukvård, utbildning, rehabilitering av funktionshindrade och landsbygdsutveckling.

Den militära insatsen i Afghanistan kostar 1,5 miljarder per år enligt försvarsmakten, och ska bland annat täcka kostnaden för de ca 500 soldater som finns på plats. Kommittén har räknat ut att en svensk soldat kostar en miljon kronor om året. En säker förlossning kostar 35 kronor, och en elev i skolan 373 kronor om året.

Trots den ökande spänningen i flera av Afghanistans provinser finns tydliga förbättringar i till exempel utbildningen, säger Peter Brune. Grundskolan har i dag sex miljoner elever, till och med i de provinser där talibanerna har stort inflytande, säger Peter Brune.

– Vi kan arbeta i område där talibanerna har stort inflytande just på grund av att man vet att vi har funnits där länge, vi är inte en del av någon utländsk ockupation utan vår ambition är att hjälpa utsatta afghaner, säger Peter Brune.

Men är det inte motsägelsefullt att medan den svenska regeringen påstår att man behöver trupper för att skydda bland annat biståndsarbetarna, så hävdar SAK att man klarar sin insats utan militär hjälp till och med i talibandominerade områden?

– Jag förstår motsägelsen när vi säger att vi inte vill ha militär nära våra installationer för att vi blir en målgrupp för attacker från motståndsrörelsen. På något sätt pratar vi om olika nivåer, någon makrobild där man prata politik på presidentnivå och den verksamhet som vi bedriver på bynivå. För om den internationella truppen skulle dra sig tillbaka på samma sätt som Sovjet från en dag till en andra drog sig tillbaka, då är det stor risk för ett inbördeskrig eller att talibanerna tar över, säger Peter Brune.

Då är kanske bilden av Afghanistan och det krig som pågår där inte svart eller vitt som det beskrivs i media?

-- Jag menar, att det är väldigt enkelt att säga att det är för eller emot, svart eller vitt. Vi har någonstans ett behov av en fiende och då förenklar man bilden av fienden, att fienden är si eller så. Eller människorna från det och det landet är si eller så; eller den religionen är si och så. Ofta stämmer inte den förenklade generaliserade bilden, säger Peter Brune, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén.

Reporter: Alberico Lecchini. Publicerat 22/10-2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista