Stigande vinster nu, men avmattning nästa år

Svensk produktion flyttas till Asien
2:53 min

Storföretagens resultat för årets tredje kvartal visar på kraftigt stigande vinster och tjockare orderböcker. Men den starkare svenska kronan och fortsatta problem med statsfinanserna bland många EU-länder är oroande inför nästa år.

Det kommer många positiva besked i dessa dagar från de flesta storföretag och olika branscher. Bankerna går allt bättre och ökar vinsterna. Och krisen i Baltikum, där bland annat Swedbank är verksam, ser ut att vara över. Kreditförlusterna är i stort sett borta, och Swedbank gick tredjekvartalet från en förlust ifjol på 2,6 miljarder till en vinst detta kvartal på 3,2 miljarder.

Den för exporten så viktiga verkstadsindustrin ser också att vinsterna är tillbaka mot en mer normal nivå efter den djupa nedgången ifjol. Både telekomtillverkaren Ericsson och lastbilstillverkaren Volvo har kommit med starka rapporter. Volvo gjorde en kvartalsvinst på 4,2 miljarder mot en lika stor förlust i fjol. Ericssons vinst ökade från 4 till 6 miljarder kronor.

Många av företagens vinster har överträffat prognoserna och Stockholmsbörsen har i år stigit med 17 procent. Men framtiden ser inte lika ljus ut. Den internationella ekonomiska återhämtningen har avtagit och de statsfinansiella problemen som i till exempel Storbritannien tar tid att lösa. Allt påverkar till sist också en exportberoende svensk ekonomi. Det säger Robert Bergquist, chefsekonom på banken SEB.

– Det finns en risk nu för att vi kommer att få se en avmattning framöver. Tittar vi på hur den internationella konjunkturen ser ut, så pågår det en avmattning i Asien, i Europa och i USA. Så jag tror att när vi kommer en bit in på nästa år så kan ordervolymerna sjunka. Samtidigt så har vi fått en förstärkning av den svenska kronan, vilket kommer att märkas i kommande delårsrapporter, säger Robert Bergquist.

En starkare krona innebär lägre exportintäkter när företagen växlar in dollar och euro till svenska kronor.

2010 innebar ett lyft för de svenska företagen medan 2011 inte blir lika bra, tror Robert Bergquist på SEB. Någon större ökning av sysselsättningen hos de företag som i krisen gjorde sig av med anställda och rationaliserade tror inte Robert Bergquist kommer att hända. Istället kan vi vänta oss mer av utflyttning av svensk produktion till Asien där länderna inte heller har samma ekonomiska problem i dag som man har i Europa och USA.

-- Den trenden kan nog fortsätta. Mer traditionella industrijobb kan flytta till Asien på grund av kostnadsskillnader och att det är en växande marknad och företagen vill då vara så nära sina kunder som möjligt, säger Robert Bergquist, chefsekonom på banken SEB.

Reporter: Göran Löwing. Publicerat; 22/10-2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".