Kort- och mellanvåg läggs ner efter 70 år

6:18 min

Natten till söndag tar en radioepok slut. Då slutar Sveriges Radio att sända till utlandet på kort- och mellanvåg på svenska, engelska och ryska. I mer än 70 år har det gått att lyssna till svensk radio utomlands.


Nu är det bara internet som gäller menar radioledningen. Radions utlandssändningar började 1938 i en politiskt orolig tid och annalkande världskrig. Så här lät det den första juli 1938.

– Hallå, hallå. Här är Stockholm, Sverige. Varje onsdags- och lördagsnatt kommer vi tillsvidare att göra försökssändningar på kortvåg i första hand avsedda för svenskar i utlandet. Utsändningarna äger rum över Motala kortvågsstation på våglängden 4 946 meter.

Så började det. Året därpå, 1939, var andra världskriget ett faktum och nu började också sändningar på engelska, franska och tyska.

På 50-talet byggdes nya sändare i Hörby och Utlandsradion, Radio Sweden, inledde sändningar på spanska och portugisiska. 1967 tillkom ryska och under det kalla kriget blev dessa radiosändningar från det alliansfria Sverige viktiga i den internationella nyhetsförmedlingen.

Under åren som gått har antalet svenskar utomlands ökat markant. 1938 var det främst svenskamerikaner och sjöfolk man hade i tankarna med radiosändningarna, men publiken växte när det svenska näringslivet etablerade sig på allt fler platser utomlands. Missionärer och biståndsarbetare inte att förglömma.

På 90-talet började allt fler svenskar också att skaffa ett utlandsboende i bland annat Spanien och Frankrike. Från att vara ett fritidsboende blev detta för många senare ett pensionärsboende. Hela världen blev också för många en ny arbetsmarknad, och bortemot 25 000 studenter läser utomlands varje år. Man räknar i dag med att det bor bortemot en halv miljon svenskar utomlands.

När man sänder radio på kortvåg och mellanvåg, kortvågen når hela världen medan mellanvågssändningarna når stora delar av Europa, behövs en signatur - en anropssignal - som tränger fram i etern. Under många år var det Hugo Alfvéns Midsommarvaka framförd av Sveriges Radios symfonikorkester.

För många svenskar ute i världen har Radio Sweden varit en trogen följeslagare genom åren. Visst har det vissa gånger kunnat brusa på kortvågsbandet, för att höras helt störningsfritt andra gånger.

Radiolyssande är ju en vana för många och ingår i de dagliga rutinerna. Så också när man befunnit sig utomlands under extra besvärliga förhållanden. Naturfotografen och filmaren Mattias Klum har många Radio Sweden-minnen från sina expeditioner. Bland annat under en längre i Borneos djungler.

– Det lät allra bäst när vi satt i ett träd. Vi har suttit i de mest absurda platser långt ute i en skog och lyssnat på Radio Sweden och BBC och annat. Det gör att man dels längtar hem och dels får man reda på vad som händer lite grand, säger Mattias Klum.

Ibland har lyssnare ofrivilligt hamnat i extra svåra situationer där radion och Radio Sweden varit det enda sättet att få nyheter och information om också sin egen situation. Så var det till exempel under Gulfkriget 1990 då hundratals svenskar i Kuwait och Irak blev fast och fick sitta i fyra månader och vänta på att få bli evakuerade ut ur landet. Radio Sweden kunde informera och i speciella sändningar hålla modet uppe med hälsningar i radion från anhöriga hemma.

Samma sak var det för Skanska-ingenjörerna Tommy Tyrving och Danny Applegate som i december 1994 på väg till sin byggarbetsplats i Colombia blev kidnappade av farc-gerillan i fem månader. Men tack vare Radio Sweden fick de bland annat nyheter om vad som gjordes för att få dem fria, berättade de när de kommit till Sverige.

– Vi fick ju meddelande från Lennart Hallberg. Vi lyssnade då, och han sa att: ”Ge inte upp hoppet grabbar, vi arbetar för er”. Det kan räcka med tio sekunder, ett kort meddelande bara. Man kan säga att familjen mår bra i Sverige. Jag tycker att Radio Sweden fyller en mycket viktig uppgift. Det är viktigt för oss utlandssvenskar att ni finns.

Ja, tillfällena har varit många då Radio Sweden fungerat som något av en livlina för svenskar ute i världen. Men det viktigaste har varit att dagligen erbjuda en bra daglig nyhetssammanfattning om vad som hänt i Sverige och därtill profilprogram som till exempel Sjöfartsmagsinet för de på haven seglande.

Dessa sändningar upphörde redan förra våren, och fram till nu har Sveriges Radio sänt ut nyhetssändningar från Ekot som repriserats under dygnet. Men från söndag kan lyssnare på svenska, engelska och ryska inte längre höra Sveriges Radio på kortvåg och mellanvåg.

Sveriges Radio sparar lite pengar, och datorer och internet har ju de flesta tillgång till i dag sägs det. Men många kommer inte att hålla med. Många kommer också att bli förvånade när det är tyst i radion från och med söndag. Det blir en överraskning för många. Så vid natten till söndag hörs Radio Swedens signatur en sista gång. Dock utan tillägget - på återhörande.

Reporter: Göran Löwing.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista