Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NY BOK

Invandrarna som byggde Sverige

Publicerat torsdag 11 november 2010 kl 12.38
"Främlingsfientlighet riskerar skrämma bort folk"
(4:23 min)
Marabou och Cloetta är några av de "typiskt svenska" företag som startats av invandrare. Foto: Magnus Eriksson/SCANPIX.

Många av våra mest kända företag och varumärken skulle aldrig ha blivit till om inte deras grundare hade invandrat till Sverige. Sedan medeltiden har olika öden och bakgrunder fört människor hit. I boken "Garpar, gipskatter och svartskallar" berättar författaren Anders Johnson om invandrarna som byggde Sverige.

Av dagens välkända företag och varumärken kan man nämna till exempel Felix, Findus, Marabou, Cloetta, Mazetti och Zoega. Och inom medievärlden företag som Bonniers och tidningar som Allers och Amelia. Alla har startats av personer som invandrat till Sverige, och det finns många fler exempel. Men det är få svenskar som känner till historien, och inte heller i skolan har invandrarnas betydelse lyfts fram, säger Anders Johnson.

– Jag har tittat på läroböckerna, och de tar nästan inte alls upp detta. Det är kunskapsbrister i hela samhället. Det är egentligen bara experter som vet lite om det här. Men hela bilden ges ju nästan aldrig, att det inom alla samhällsområden - i alla tider - har funnits invandrare, och att många typiskt svenska produkter och varugrupper har grundats av invandrare.

Vad kan det här bristande intresset bero på?

– Ett skäl är tror jag att vi inte har uppfattat Sverige som ett invandrarland. Vi har alltid trott att vi legat i utkanten av Europa och att vi har en homogen befolkning. Före 1950-talet var antalet invandrare mycket litet. Men det spelar ingen roll, för kommer det hit några 100 eller 1 000 personer som kan något som ingen svensk kan, så kan de göra en jättestor skillnad och starta företag som tiotusentals svenskar kan komma att jobba i, säger Anders Johnson som skrivit boken "Garpar, gipskatter och svartskallar".

Sverige har alltid haft invandring men också en stor utvandring. 1,3 miljoner svenskar lämnade ett fattigt Sverige på 1800-talet för att söka bättre möjligheter i främst Amerika. Det var människor som hade tankar och energi att förändra sin situation, precis som invandrare har i dag som kommer till Sverige , säger Anders Johnson.

När man tänker på invandringen till Sverige i ett historiskt perspektiv tänker nog de flesta på de tyska köpmän som kom till Sverige under Hansatiden på medeltiden och vallonerna på 1600-talet  med sina kunskaper om att driva bergsbruk och tillverka järn.

– Ja, det är just de här två grupperna som man känner till ifrån historien. Men under 1800-talet kommer det massor med människor. Danskar, norrmän, finländare, tyskar och fransmän inom alla branscher, och de sågs inte på samma sätt.

Men utsattes dessa invandrare för någon diskriminering, som många invandrare i dag upplever att de gör?

– Det hinder som har funnits är Svenska kyrkans religiösa monopolsträvan. Kalvinister, katoliker och judar har motarbetats. Sedan har det funnits egenintressen, som skråväsendet och annat. Har man kommit hit till Sverige så visst har man stött på främlingsfientlighet och motstånd, men i huvudsak har duktiga och kompetenta invandrare fått chansen att driva sin verksamhet och utveckla sina näringar, säger Anders Johnson.

Invandringen till Sverige var mycket länge nordeuropeisk. Tyskar, skottar, engelsmän, polacker och folk från Baltikum dominerade vid sidan av nordbor. De startade ofta företag och var entreprenörer. Och så är också många av dagens invandrare, säger Anders Johnson.

– Ja, det finns en högre andel av utrikesfödda som driver företag än svenskfödda. Sedan skiljer det sig lite varifrån i världen man kommer. Företagande har alltid historiskt sett varit viktigt för dem som kommer utifrån och inte tillhör de gamla nätverken. Väldigt många av de invandrare som kommit under senare decennier har tillfört mycket. Till exempel är var fjärde svensk läkare född utomlands och det finns massor med människor inom äldreomsorg och sjukvård. Att det finns problem med integrationen, för det finns det ju, beror snarare på integrationspolitiken. Skulle man i dag tänka bort alla invandrar från sjukvård och omsorg i dag så skulle den klappa ihop. Och i framtiden är behovet ännu större av människor som kommer från andra länder, säger Anders Johnson.

Invandringen till Sverige har under århundradena bidragit med framförallt fyra saker menar Anders Johnson, det är kompetens, kontakter, kapital och kreativitet.

I dag ser ju invandringen annorlunda ut med många flyktingar och asylsökande, men också bland dessa människor finns många gånger ett entreprenörskap, säger Anders Johnson. Invandringsfrågan är ju starkt politiserad i dag, men Anders Johnson tror att inställning till invandringen i ett Sverige med en åldrande befolkning, kommer att vända till det positiva. Samtidigt som kunskapen om vad invandrare under århundradena betytt för Sverige ökar. Men om främlingsfientligheten skulle tillta i Sverige riskerar vi att invandrare väljer andra länder framför Sverige, säger han.

– Ja, jag tror det. Växer främlingsfientligheten så är det klart att människor som söker sig någon annanstans i världen kommer att undvika att välja Sverige om de har många länder att välja emellan. Så vi riskerar ju att tappa några av de intressantaste om vi visar upp ett Sverige som är ogästvänligt och rent fientligt. Därför är det också viktigt av det skälet att vi visar att vi välkomnar människor som vill bidra till Sveriges utveckling oavsett var de är födda i världen, säger Anders Johnson. 

"Garpar, gipskatter och svartskallar"

Bokens titel syftar på de öknamn som tyskar, italienare och mörkhåriga invandrare har kallats av inte alltid så vidsynta svenskar. 

Garpar lever kvar i ortsnamn med järnbruksanknytning  som t ex Garphyttan. Skickliga italienska stuckatörer har invandrat sedan 1500-talet och med gipsdekorationer i t ex tak förskönat slott och offentliga byggnader. Svartskallar är ett nedsättande uttyck från 1960-talet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".