Etableringsreformen i sammanfattning

  • Omfattar personer i åldrarna 20 till 64 år som har fått uppehållstillstånd som flyktingar, eller av flyktingliknande skäl eller är kvotflyktingar. Även anhöriga till nyanlända har rätt till stödet om de kommit till Sverige inom två år efter den skyddsbehövandes ankomst. Den berör inte invandrare som redan är i Sverige och som omfattas av kommunernas introduktionsinsatser.
  • Arbetsförmedlingen tar över samordningsansvaret från kommunerna för de nyanlända. 
  • Direkt efter att den nyanlände fått uppehållstillstånd ska Arbetsförmedlingen, efter att ha hållit ett etableringssamtal med den nyanlände, upprätta en individuell etableringsplan. Den nyanlände informeras om var i Sverige han eller hon har störst chanser att få jobb. Planen beskriver sedan vilka aktiviteter som den nyanlände ska göra för att förbättra chanserna till att få jobb. Planen ska minst innehålla svenska för invandrare (sfi), samhällsorientering och arbetsförberedande aktiviteter, till exempel validering av utländsk utbildning, yrkespraktik eller kompletterande utbildning.
  • När etableringsplanen är klar har den nyanlände rätt att välja etableringslots, det är ett företag eller en organisation som jobbar på uppdrag av Arbetsförmedlingen och som ska vara både jobbcoach, men också kunna stötta socialt. Den nyanlände har rätt att träffa lotsen minst tre timmar varje månad. Lotsens arbete är resultatbaserat, vilket betyder att en stor del av pengarna får lotsen när den nyanlände fått jobb eller börjat en utbildning.
  • En ny ersättning införs, etableringsersättning, som är lika för alla oavsett var i landet man bor. Full ersättning utgår från det att man deltar fullt ut i insatserna.
  • Etableringsinsatserna ska bedrivas på heltid och pågå under maximalt 24 månader.
  • Kommunerna förlorar med detta sitt ansvar för introduktionen av nyanlända. Däremot får kommunen ansvar för att erbjuda nyanlända minst 60 timmar samhällsorientering (som blir en obligatorisk del i etableringsplanen). I övrigt har kommunen även fortsatt ansvar för till exempel bostadsförsörjning och undervisning i svenska (sfi).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista