Integrationsministern vill se perspektivbyte

Hela intervjun med Erik Ullenhag
12 min

Integrationsminister Erik Ullenhag vill bryta med en omhändertagandementalitet som han menar har präglat svensk integrationspolitik, och sluta se de nyanlända som svaga individer.

Det är den största förändringen av svensk integrationspolitik på 25 år, säger integrationsminister Erik Ullenhag om lagen som träder i kraft i nästa vecka, och som innebär att huvudansvaret för att ta emot nyanlända invandrare från kommunerna till Arbetsförmedlingen.

– Vi försöker bryta med en omhändertagandementalitet, som utgår från att människor som kommer till vårt land behöver väldigt mycket hjälp och stöd. Man kan behöva hjälp och stöd, men detta är personer som flytt över hela världen, som vill komma i arbete. Jag menar också att vi ska kunna ställa rätt mycket krav på människor att själva komma in i det svenska samhället.

Men med en sådan här stor reform måste man vara ödmjuk, säger Ullenhag, och håller öppet för att ändra det som inte kommer att fungera.

– Det ska man vara medveten om att när man gör den här typen av större förändringar, så ska vi ha en väldig ödmjukhet inför det. Ibland finns det en väldig tvärsäkerhet i det politiska systemet om att det vi gör är rätt. Jag är övertygad om att vägen är riktig, med fokus på jobb, fokus på kunskap i svenska språket. Men jag tror också att vi kommer att kunna se en hel del brister när reformen träder i kraft, och där kommer jag ha en beredskap att ganska snabbt försöka rätta till de bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".