Tvångsäktenskap

Inget brott tvinga barn till giftermål

Tusentals barn, framförallt flickor i Sverige tros tvingas att gifta sig varje år, men trots att det är förbjudet, så är det inte straffbart att gifta bort eller viga barn och därför är det svårt att komma åt problemet, det säger advokat Elisabeth Massi Fritz, som är specialiserad på hedersrelaterat våld.

– Det finns tusentals av barn i Sverige som utsätts för tvångsäktenskap och jag möter ju de här flickorna i vardagen och jag ser att det leder till oerhörda konsekvenser, där det också finns andra inslag av hot, tvång och sexualbrott.

Hur många barn som tvingas till äktenskap varje år är svårt att säga, eftersom de inte registreras förrän barnen blir myndiga, men enligt en undersökning som Stockholms stad gjorde förra året är minst tio procent av alla 15-åriga flickor hårt kontrollerade av sina föräldrar. De förväntas vara oskulder när de gifter sig och får inte ha killkompisar.

Elisabeth Massi Fritz drev förra året 50 fall där flickor tvingades till äktenskap, men också några pojkar och hon får många anonyma samtal.

– En majoritet är flickor, som ringer och är livrädda för att varje sommar tvingas åka hem till hemlandet med föräldrarna på en så kallade semesterresa.

Och även om det är olagligt att gifta sig innan man fyller 18, så är det svårt att komma tillrätta med så länge det inte är olagligt och straffbart att gifta bort sitt barn eller att viga minderåriga, säger Elisabeth Massi Fritz.

Ja, de viktigaste åtgärderna för att förhindra att barn tvingas till äktenskap, menar Elisabeth Massi Fritz, är en kriminalisering, men också att ge vigselrätt åt präster och imamer som inte har det idag, och som därför kan viga minderåriga utan att det registreras i svensk folkbokföring.

– Men så länge vi har religiösa samfund; imamer och präster, som inte registrerar sina äktenskap i den svenska folkbokföringen, så kommer vi ha den här problematiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista